Hlavní obsah

Vláda chce povolat do covidárií ambulantní specialisty. Jejich šéf nesouhlasí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ambulantní specialisté by mohli pomoci v některých nemocnicích.

Reklama

Jedním z dalších návrhů, který bude řešit vláda premiéra v demisi Andreje Babiše, je povolání ambulantních specialistů do některých nemocnic.

Článek

Vláda premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) bude během čtvrtečního odpoledne řešit další opatření proti šíření nemoci covid-19. Vedle vyhlášení nouzového stavu, zrušení vánočních trhů nebo uzavření barů by se další nařízení mohlo dotknout ambulantních specialistů.

Na dopoledním jednání zástupců ministerstva zdravotnictví se členy budoucí vládní koalice, jak potvrdilo několik jeho účastníků, také zaznělo, že by právě tito lékaři mohli být povoláni do nemocnic. Naopak se nepočítá s tím, že by v nich v současné době pomáhali medici.

V nemocnicích je v tuto chvíli 5 800 lidí s koronavirem. Z toho 848 je ve vážném stavu. Některé nemocnice mají nejen personální problémy, ale také již pro nemocné s covidem-19 nemají dostatek místa.

Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko návrh na povolání těchto lékařů, kterých je v Česku okolo 24 tisíc, kritizuje.

„Máme ambulance plné. Chodí k nám také pacienti, kteří mají komplikace po covidu, nebo ti, kteří kvůli pandemii odložili péči. Není pro nás úplně jednoduché na základě povolávacího rozkazu zavřít ordinaci a jít pomáhat do nemocnice,“ řekl Jojko.

„Ano, v nemocnicích je přibližně pět tisíc nemocných s covidem-19, ale statisíce lidí, kteří potřebují péči, chodí do ambulancí,“ doplnil.

Podobné nařízení už vláda v minulosti schválila. Jojko uvedl, že tehdy však žádný kraj takovou možnost neuplatnil. „Vím jen, že Karlovarský kraj povolal zdravotní sestry, ale ne doktory,“ uvedl Jojko.

Podle něho však ambulantní specialisté už během dřívějších vln epidemie covidu-19 pomáhali. Bylo to však vždy dobrovolné. „Chodili do očkovacích center nebo právě do ambulancí a nemám zprávu, že by to nefungovalo,“ dodal Jojko.

Seznam Zpráv již také napsaly, že ministerstvo plánuje vedle vyhlášení nouzového stavu také zrušit vánoční trhy či uzavřít kluby a diskotéky.

Má dojít rovněž k uzavření hospod a restaurací v nočních hodinách a omezení kapacit velkých hromadných akcí nad 1 000 lidí.

Definitivně nová opatření schválí vláda v demisi během čtvrtečního odpoledne.

Reklama

Doporučované