Hlavní obsah

Z desítek předzahrádek v centru nemá Praha ani korunu, ukázala analýza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Host je spokojen, restauratér v centru Prahy vydělává, město z toho nemá nic. Hospodští ovšem tvrdí, že za zahrádky platí. Otázka zní komu.

Reklama

Více než tři desítky předzahrádek v historickém centru Prahy neměly platné povolení, vyplynulo z analýzy, kterou si nechala vypracovat radnice Prahy 1.

Článek

V centru hlavního města restauratéři provozovali desítky nepovolených předzahrádek, za které neplatili městské části nájem. Úředníci, kteří mají vybírání poplatku za zábor veřejného prostranství hlídat, navíc ani nevedli protokoly o provedených kontrolách. Ukázala to analýza předsedy finančního výboru Prahy 1 Giancarla Lambertiho (TOP 09), kterou prezentoval na úterním jednání zastupitelstva.

„Při mapování problému jsem kontaktoval několik provozovatelů a přímo jsem se jich zeptal, jestli mají nájemní smlouvu k užívání předzahrádky. Odpověděli mi, že ne,“ popsal zastupitel Lamberti pro Seznam Zprávy.

„A v některých případech se ptali, proč by to vůbec měli dělat, když už někomu platí tolik peněz, že nemusí vůbec nic řešit. Mám tedy velmi vážné podezření, jakou konkrétní činnost dělají osoby z odboru dopravy a kontrolního oddělení.“

Právě na území Prahy 1 se nacházejí nejlukrativnější pozemky pro restaurační byznys, ulicemi Starého Města a Malé Strany totiž dennodenně proudí davy zahraničních i tuzemských turistů. Dodržování pravidel má hlídat odbor dopravy, protože předzahrádky stojí nejčastěji na chodnících nebo na ulici. Za výběr peněz je potom zodpovědný odbor finanční.

Podle Lambertiho přichází městská část kvůli chybnému postupu úředníků o statisíce až miliony korun.

„Pokud se teď jasně potvrdí, že některá z těch tvrzení jsou prokazatelná a že z důvodu jejich nečinnosti došlo k jasnému poškození městské části, učinil bych kroky k tomu, aby celou záležitost prověřily orgány činné v trestním řízení,“ říká koaliční zastupitel.

Kontroluje někdo, zda hospody platí?

Podezření, že v historickém centru chráněném UNESCO podnikají někteří restauratéři na úkor veřejného prostoru a městské kasy, prověřoval finanční výbor několik měsíců.

Kontrolou přímo v ulicích došel k závěru, že v letních měsících nemělo 36 předzahrádek platné povolení, jejich provozovatelé za ně tedy vůbec neplatili. Jiné měly výrazně větší rozměry, než jim umožňuje vydané povolení a podle čehož se počítá výše poplatku.

Další stovky objektů, jako jsou různé reklamní poutače nebo květináče, byly v ulicích neoprávněně. Kontrola ale především poukázala na systémový problém při výběru poplatků.

„Finanční odbor uváděl, že mu v případě nelegálního užívání veřejného prostranství posílá odbor dopravy, potažmo jeho kontrolní oddělení, podněty. Jenomže se ukázalo, že odbor dopravy tuto aktivitu vůbec nedělá. Vznikají tak otázky, zda vůbec někdy došlo k doměření místního poplatku za neoprávněné využívání veřejného prostranství,“ říká Lamberti.

Podle vedoucího odboru dopravy Ludvíka Czitala se kontrolám věnuje šest úředníků a jedna správní pracovnice. Nemají ovšem na starosti pouze zábory týkající se restauračních předzahrádek, ale zaměřují se především na stavební zábory.

Letos podle Czitala úředníci vydali více než 300 rozhodnutí týkajících se předzahrádek. „Ze 36 předzahrádek bez platného povolení navíc některé neleží na veřejné komunikaci a u jiných se vede správní řízení,“ řekl Czital.

Na kontroly prý nejsou lidi

„Naším odborem nezachycených zahrádek je jenom 18,“ řekl na jednání zastupitelstva Czital. „Samozřejmě je pravda, že nevedeme protokoly o některých kontrolních řízeních. To není správné, to uznávám. Ale domnívám se, že kontroly jsou vedeny velmi usilovně,“ dodal.

Tajemník úřadu František Dvořák se svého podřízeného zastal. Lepší výběr poplatků by podle něj vyžadoval úpravu organizačního řádu a vyšší počet zaměstnanců.

Zastupitelstvo nakonec po mnohahodinové debatě schválilo usnesení, podle kterého „vyměření místních poplatků za užívání veřejného prostranství nebylo provedeno v rozsahu daném právními předpisy“. Zastupitelé zároveň nařídili úřadu provést organizační změny pro zlepšení výběru poplatků.

Problémy už dříve…

Nejde o první případ, kdy se Praha 1 zabývá lukrativním byznysem s předzahrádkami. V roce 2007 poslal soud pravomocně na osm let za mříže úředníka Prahy 1 Davida Borkovce, který vybíral peníze za pronájem předzahrádek na vlastní účet. Prahu 1 tím připravil o 34 milionů korun.

V roce 2022 zase Obvodní soud Prahy 1 nařídil restauratérovi Petru Bauerovi zaplatit 18,75 milionu korun za to, že se pokusil podplatit pražské zastupitele, aby hlasovali pro odvolání primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Bauerovi podle rozsudku vadilo právě omezování předzahrádek, které tehdejší koalice prosazovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované