Hlavní obsah

Z Prahy na sjezdovku za půl hodiny. „Pražáci odjeli, tak je tu klid“

Foto: Seznam Zprávy

Lyžařský vlek v Chotouni na snímku z tohoto víkendu.

Reklama

Nedaleko hlavního města leží hned dva skiareály. Do Chotouně u Jílového a na Šibeniční vrch v Mnichovicích dokonce jezdí i Pražská integrovaná doprava.

Článek

„Minulý týden tady bylo třikrát tolik lidí. Má to několik důvodů. V první řadě Pražáci odjeli na hory, začaly jim jarňáky,“ říká pokladní v okénku s hrdým nápisem Ski areál Chotouň.

Na místní bezejmenný kopec tahají lyžaře hned dva vleky, vedle sjezdovky je navíc ještě školička pro děti s pojízdným pásem. Kopec je skoro prázdný, u vleku ani u stánku s občerstvením nestojí žádná fronta, nehraje žádná hlasitá hudba. V lyžařském středisku ve výšce 350 metrů nad mořem panuje klid a mír.

„No a druhá věc je počasí. Když není úplně zimní, tak se lidem na lyže tolik nechce,“ vysvětluje pokladní.

Počasí skutečně příliš zimní není. Deset stupňů nad nulou, zlehka pofukuje teplý vítr. Hned u parkoviště vedle sjezdovky hraje několik lidí beachvolejbal, byť zatím nejsou oblečeni v plavkách. A kolem bílé sjezdovky se zelenají okolní louky.

Na svahu ale leží několik desítek centimetrů umělého sněhu, a pokud na něj nezaprší, podle odhadu místních vlekařů se bude lyžovat ještě dlouho.

„My jsme z Benešova a jsme tady dnes poprvé. Celkem se nám tu líbí, je to tak pro děti, no,“ říká Wanda. „Beátka poprvé lyžuje a jezdí fičák dolů, tak jsem trochu ve stresu.“

„Lyžování už je dneska trochu drahá sranda. Ale díky za to, že to tady je, je to super,“ přitakává kamarádka Vendula.

Za pět hodin lyžování tu dospělí zaplatí 470 korun a děti 400. Pět jízd stojí dospělého stovku a třicet jízd 390 korun, děti platí 80 a 320. Stánek s občerstvením nabízí džus pro děti za dvacku, pivo za 45, párek v rohlíku za 40 a oběd do dvou set korun.

„Nelíbí se nám tady, nic tady nefunguje, všechno špatně. Hlavně ať sem nikdo nejezdí!“ směje se Pavel, který od stolu hlídá děti na sjezdovce.

„No jasně, hlavně napište, ať sem nikdo nejezdí,“ přitakává mu Petr. „Já jsem tady poprvé, přivedl mě sem kamarád. Je to tu bezvadné. Máme malé děti, které dělají ještě další sporty. Dopoledne hrají třeba hokej a odpoledne si ještě můžeme na dvě hodiny zalyžovat, což podle mého je super. Jinak bych dvě hodiny strávil jenom přípravou a cestou třeba do Špindlu,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované