Hlavní obsah

Za založení požáru, při kterém uhynulo osm koní, si muž odpyká osm let

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár, při němž zahynulo osm koní a poníků, přinesl osmiletý trest vězení.

Reklama

Za založení požáru na Císařském ostrově, při němž uhynulo šest koní a dva poníci, a další činy přijal muž osm let vězení. Dohodu dnes schválil soud.

Článek

Třicetiletý Vojtěch Dukay, který letos v dubnu založil požár stájí na Císařském ostrově v Praze, si za týrání zvířat, obecné ohrožení a poškození cizí věci odpyká osm let ve vězení. Se státní zástupkyní uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou dnes schválil pražský městský soud. V ohni uhynulo šest koní a dva poníci, kteří patřili jezdecké škole. Dukay byl odsouzen i za další činy, mimo jiné za založení požáru v areálu Bohnické léčebny. Muž dnes uvedl, že svého jednání lituje.

„Soud má za prokázaný skutkový děj tak, jak je popsán v dohodě,“ konstatoval předseda trestního senátu Tome Frankič. Součástí schválené dohody je i umístění obžalovaného do zabezpečovací detence. „Obviněný i s touto částí souhlasí, protože si je vědom, že jeho zdravotní stav vyžaduje dlouhodobou péči,“ uvedla dnes státní zástupkyně. Podrobnosti k duševnímu zdraví obžalovaného neuvedla.

K požáru na Císařském ostrově ležícím mezi Stromovkou a Trojou vyjížděli hasiči letos 11. dubna po poledni. Dukay podle rozsudku založil oheň, který se rozšířil na stáje o rozloze zhruba 20 krát 10 metrů. Ve stájích uhořelo šest koní a dva poníci, nikdo z lidí se nezranil. Škodu majitelé vyčíslili zhruba na 3,5 milionu korun, soud majiteli stájí přiznal necelých 300 tisíc korun. Se zbytkem nároku ho odkázal na civilní řízení. Protože dnes soud v dohodě měnil výroky týkající se náhrady škody, ponechal si Dukay lhůtu pro případné odvolání. Dnešní verdikt tak zatím není pravomocný.

Na Císařském ostrově Dukay založil podle verdiktu oheň celkem třikrát, dvakrát v průběhu března. Jednou ho zlikvidovali hasiči, podruhé se uhasil sám. Napotřetí muž zapálil seno u stájí právě 11. dubna.

Stáje patří Jezdecké škole Praha 7, která organizuje jízdy na koních a ponících pro děti od tří let i dospělé a pořádá příměstské letní tábory. Škola po požáru založila transparentní účet a vybrané peníze chtěla využít na vybudování nové stáje, pořízení poníků a zajištění letních příměstských táborů pro děti. Majitel stáje Josef Koudela ale ČTK na konci října řekl, že potřebné peníze se vybrat nepodařilo.

Reklama

Doporučované