Hlavní obsah

Žalobce poslal k soudu třicet politiků a úředníků z lukrativní čtvrti Prahy

K soudu zamířil případ prodeje bytů první pražské městské části.

Reklama

Podle obžaloby bylo 22 nemovitostí v centru Prahy prodáno pod cenou. Obžalobu bude nyní projednávat Obvodní soud pro Prahu 1.

Článek

Kvůli prodeji městských bytů byla podána obžaloba na třicet politiků a úředníků z Prahy 1.

Podle závěru vyšetřovatelů si obvinění nezjišťovali, jaké jsou ceny obvyklé, a tak 22 nemovitostí prodali za nižší cenu, než kterou stanovil dodatečně znalecký posudek.

Státní zástupce je proto viní z toho, že se dopustili maření úkolu úřední osoby nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku, a způsobili tak celkově škodu 32 570 500 korun. Obžalobu bude nyní projednávat Obvodní soud pro Prahu 1.

„Mezi obžalovanými osobami se nachází jak vedoucí zaměstnanci Úřadu městské části Praha 1, tak radní či volení členové zastupitelstva této městské části,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Podle dřívějších informací byl obviněn například někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09), jeho zástupce Daniel Hodek (ČSSD), dva současní radní Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09) a Richard Bureš (ODS) nebo zastupitel Filip Kračman (TOP 09).

„Voleným členům zastupitelstva je obžalobou kladeno za vinu, že se svým jednáním jednak odsouhlasili vyhlášení výběrového řízení, v rámci kterého se předmětné bytové jednotky nabízely bez znalosti jejich ceny obvyklé, bez stanovení minimální prodejní ceny a bez jakékoliv inzerce na běžně známých a širokou veřejností navštěvovaných webech, tak schválili usnesením i samotný prodej bytových jednotek,“ napsal Cimbala.

V samotném obvinění policie dříve například popsala, jak Praha 1 prodala byt 4+kk (143 metrů čtverečních) v Klimentské ulici za 7,5 milionu. Avšak podle posudku znalce měla být cena o 3,9 milionu korun vyšší.

„Policejní orgán má za to, že i laické veřejnosti je zřejmé, že obvyklé ceny některých bytových jednotek v dotčených lokalitách jsou vyšší než ceny, za které byly shora označené bytové jednotky prodány,“ napsala do obvinění policie.

Podle Cimbaly se čtyři obžalovaní dohodli se státním zástupce na vině a trestu. O ní bude také rozhodovat soud.

Reklama

Doporučované