Hlavní obsah

Žalobce žádá pro Peltu přísnější trest: I dovolená na Seychelách byl úplatek

Foto: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Fotbalový boss Miroslav Pelta u soudu.

Reklama

Státní zástupce v odvolání požaduje přísnější potrestání fotbalového bosse Miroslava Pelty. Hraje se o to, zda zpětně zaplacený zájezd může být úplatkem.

Článek

I když soudkyně Lenka Cihlářová loni na podzim nepravomocně odsoudila fotbalového bosse Miroslava Peltu k šesti rokům vězení a bývalé náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové k tomu přidala ještě půl roku navíc, tak pro žalobce Ondřeje Trčku jsou tyto tresty příliš mírné.

Popisuje to ve více než osmdesátistránkovém odvolání, které v uplynulých dnech dokončil. V dokumentu tvrdí, že soud část důkazů, které Peltovi a Kratochvílové ještě v této kauze přitěžují, nevyhodnotil správně.

Narozdíl od soudkyně dospěl žalobce k závěru, že oba odsouzení ovlivňovali také přidělení dotací pro tři konkrétní projekty. Trčka v odvolání také napsal, že Pelta Kratochvílovou uplácel. Oběma podle paragrafů hrozí od pěti do dvanácti let vězení. Jak však žalobce uvedl, uložené tresty jsou podle něj nepřiměřeně mírné.

„Obžalovaní jednali sofistikovaně a ve vzájemné spolupráci. Jedinou polehčující okolností přitom byla dosavadní bezúhonnost obžalovaných (Pelty a Kratochvílové, pozn. red), kdy obžalovaní se nedoznali a neprojevili jakoukoliv lítost nad svým jednáním,“ zdůvodnil Trčka v odvolání, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Kauzou se bude nyní zabývat Vrchní soud v Praze. Kratochvílová pro Seznam Zprávy uvedla, že své odvolání v současné době ještě doplňují, a tak se zatím nechtějí vyjadřovat k tomu, co napsal žalobce.

„Jakmile zpracujeme a doplníme podané odvolání, vyjádříme se i k odvolání státního zástupce,“ napsala Kratochvílová. Pelta ani jeho obhájce Oldřich Chudoba od úterý nebrali telefon a na zaslané dotazy zatím nereagovali.

Ve zmíněném odvolání žalobce popsal, v čem má na případ jiný názor nežli soudkyně Cihlářová. Trčka třeba tvrdí, že Pelta Kratochvílovou uplácel. A to tak, že jí dal voucher na dovolenou. Kratochvílová díky němu pár týdnů před tím, než ji v roce 2017 zadržela policie a poté skončila ve vazbě, odletěla s rodinou na deset dní na Seychely.

Právě když byla ve vazbě, tak cestovní kanceláři její advokát za tento zájezd zaplatil v hotovosti. Podle soudu tak nešlo o úplatek, protože byl voucher proplacen před termínem splatnosti.

Stačí říct slovo půjčka?

Jenže s tím žalobce nesouhlasí. „V případě, že by závěry nalézacího soudu obstály, postačovalo by pro vyvinění pachatelů korupční trestné činnosti, po jejím odhalení, pouze korupční plnění označit za půjčku, jak se to stalo i v projednávaném případě (označení dárkového poukazu za pouhou půjčku prostředků na uhrazení zájezdu od cestovní kanceláře), a tuto následně uhradit,“ uvedl Trčka.

Kratochvílová během své výpovědi u soudu řekla, že již před odletem s cestovní kanceláři řešila, že za tento zájezd zaplatí.

O čem je kauza Pelta

Bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu obžaloba viní ze čtyř různých trestných činů včetně podplacení a navedení ke zneužití pravomoci. Hrozí mu až 12 let vězení.

Státní zástupce Ondřej Trčka tvrdí, že Pelta se přes další obviněnou, tehdejší náměstkyni ministerstva Simonu Kratochvílovou, jinak také svou milenku, dostával k zákulisním informacím o rozdělování dotací. Společně pak údajně proces ovlivňovali ve prospěch nejen FAČR, ale také lidí, s nimiž se Peltovi vyplatilo udržovat dobré vztahy.

Vedle Pelty a Kratochvílové se tento případ dotýká ještě advokáta a předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, sekretáře České unie sportu Jana Boháče a exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízy.

Všechny tři prvoinstanční soud zprostil obžaloby.

Státní zástupce v odvolání však uvedl, že Pelta uplácel Kratochvílovou i tím, že jí poskytl pronajatý byt v centru Prahy. V této souvislosti doplnil, že vyšetřovatelé finančního šetření nezjistili, že by Kratochvílová vybírala ze svých bankovních účtů takový objem peněz, který by odpovídal výši nájmu.

„Nebylo zaznamenáno řešení jakýchkoliv plateb za nájem bytu, a to ani náznakem,“ napsal Trčka. Žalobce tak chce, aby v této souvislosti u odvolacího soudu vypovídal majitel bytu a žena, která nájemní smlouvu uzavírala a ukončovala.

Státní zástupce rovněž zmínil, že tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová jako svědkyně řekla, že jí a i ostatním spolupracovníkům Kratochvílová tvrdila, že sehnala byt za pomoci svých přátel z daňových poradců z původního zaměstnání. Přitom jí ho podle žalobce zajistil Pelta.

Kratochvílová u soudu uvedla, že se právě s Peltou dohodli, že mu bude za byt hradit měsíčně 39 400 korun. Nájem podle svých slov zaplatila za leden až duben 2017. „Nájemné bylo vyšší, ale na druhou stranu byt byl plně vybaven a byl v blízkosti pracoviště,“ uvedla Kratochvílová. Nájem podle svých slov hradila z našetřených peněz.

Soudkyně Cihlářová do svého rozsudku však také napsala, že Pelta s Kratochvílovou neovlivnili přidělení dotací pro tři konkrétní projekty. Šlo nejprve o peníze pro Domažlice a Přeštice. Dostaly je poté, co exministryně Valachová pro ně podepsala výjimky. Podle soudu tak neměli Pelta a Kratochvílová přímý vliv na přidělení těchto dotací.

„Hlavně ať dopadnou Přeštice…“

Jenže žalobce uvedl, že bylo zájmem Pelty, aby ke zvýhodnění těchto projektů došlo. Zmínil v této souvislosti také jeden odposlech z února 2017, kde Pelta říká: „Hlavně ať dopadnou Přeštice, Domažlice, to EURO. To by byl průser jako kráva.“ Právě v těchto městech se tehdy hrálo mistrovství Evropy ve fotbale žen do 17 let.

Přeštice nakonec získaly dotaci ve výši 30 milionů korun. Domažlice měly dostat 20 milionů korun ve dvou splátkách. Nakonec jim ale byla přidělena jen jedna splátka. Podle žalobce zájem Pelty na přidělení dotací na tyto projekty dokládá i to, že se pak na přestavbě stadionů podílel sponzor fotbalového Jablonce – stavební firma Insky.

Narozdíl od soudkyně Cihlářové pak žalobce uvádí, že Pelta s Kratochvílovou ovlivnili také další dotaci pro tenisový klub v Plzni. Mělo jít o projekt, na kterém měl Pelta osobní zájem kvůli prezidentovi Českého tenisového svazu Ivo Kaderkovi. „To je Káďa,“ reagoval Pelta podle jednoho z odposlechu, když s Kratochvílovou řešili peníze pro tento plzeňský tenisový klub.

Kaderka u soudu řekl, že Peltu zná už od 90. let. Je to podle něj vtipný a veselý funkcionář, ale žádný seznam dotací mu nepředával. A tehdejší manažer TJ Slavia VŠ Plzeň Ivo Roubal pak u soudu vypověděl, že tento klub dostal dotaci až v roce 2018. Tedy rok po zatčení Pelty. Získali zhruba 14 milionů, které využili na přístavbu tenisové haly a další zařízení.

Pelta během líčení u soudu tvrdil, že při jednání jen Kratochvílovou seznamoval s tím, kdo žádosti předkládá a jaký má vliv, ale sám neměl možnost do přidělení peněz zasáhnout. A tehdejší náměstkyně pak uvedla, že nikdy nesplnila to, co po ní Pelta chtěl.

Žalobce Trčka však navíc přičítá Peltovi s Kratochvílovou, že kvůli jejich jednání nedošlo v roce 2017 k rozdělení dotací ve výši 454 milionů korun. O dalších 200 milionů korun se pak nezvýšil objem prostředků, které měly jít na tuzemská sportoviště. „Nastal stav vážné poruchy, kdy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vůbec v daném roce nebylo schopno realizovat investiční dotace,“ uvedl Trčka.

Vedle Pelty a Kratochvílové se tento případ dotýká ještě advokáta a předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, sekretáře České unie sportu Jana Boháče a exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízy.

Všechny tři prvoinstanční soud zprostil obžaloby. Žalobce Trčka však na závěr svého odvolání navrhuje odvolacímu soudu, aby byl první rozsudek zrušen a kauzu znovu řešil Městský soud v Praze.

Reklama

Doporučované