Hlavní obsah

„Takový nevýrazný člověk.“ Kdo je střelec z filozofické fakulty

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

K útoku došlo na filozofické fakultě v Praze.

aktualizováno •

Česko má za sebou nejhorší masovou střelbu v historii. Co zatím víme o střelci, který připravil o život minimálně patnáct lidí?

Článek

Nejprve zabil svého otce, poté se vypravil do školy, kde dál vraždil. A způsobil tak největší masakr v historii České republiky.

Čtyřiadvacetiletý David K. z Kladenska studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Loni tu dokončil bakalářský obor Historie - evropská studia. Ještě letos dostal ocenění za svou závěrečnou práci.

„Byl to tichý kluk, introvert. Moc se s námi nebavil,“ popsala ho jedna ze studentek, která s ním promovala. Přála si zůstat v anonymitě.

Další ze spolužaček s ním chodila i dříve na Malostranské gymnázium: „Já si ho pamatuju matně, byl o ročník nade mnou, ale vždycky to byl spíše takový ten nevýrazný člověk, co se s nikým moc nebavil.“

Podezřelý účet na Telegramu

Na sociální síti Telegram je možné najít profil s jeho jménem. Ten byl založený na začátku prosince a příspěvky jsou psané v azbuce. V nich autor nejprve píše, že profil bude jeho deník a že chce spáchat střelbu ve škole, možná i sebevraždu.

O den později pak dodal, že jej inspirovala Alina Afanaskina. Ta ale podle něj nezabila dost lidí, což se on pokusí napravit. Odkazoval tím na ruskou školačku Alinu Afanaskinovou, pachatelku masové střelby ve škole Brjansku, při které 7. prosince zemřeli dva lidé a další byli zraněni. Poté sama spáchala sebevraždu.

I v následujícím příspěvku autor odkazoval na Afanaskinovou - psal, že mu moc pomohla. Podle příspěvku vždy chtěl zabíjet. Uváděl, že masové vraždy jsou výhodnější než sériové. Následující příspěvky pak popisují jeho vztah ke světu.

Poslední příspěvek je datován 19. prosince, kdy autor píše o nesnesitelném zvonění v uších.

Policie pracuje s možností, že by profil mohl skutečně patřit vrahovi, nicméně jisté to není. „Musíme prověřit celý profil a vyhodnotit informace,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Teorii, že by skutečně šlo o účet útočníka, ale zpochybňují někteří experti. Ti připomínají například možnost telegramu zpětně upravovat příspěvky a poukazují i na perfektní ruštinu postů, která naznačuje rodilého mluvčího.

Při čtvrtečním útoku střelec přímo zabil minimálně patnáct lidí, jedna osoba měla zemřít při pádu z budovy, když se pokoušela ukrýt. David K. poté zabil sám sebe.

Podle osloveného experta, který nechtěl být jmenován, měl střelec zbrojní pas a byl zákazníkem pražské prodejny se zbraněmi.

AKTUALIZACE: V článku jsme doplnili informaci, že o pravosti účtu na telegramu setrvávají pochybnosti.

Střelba na filozofické fakultě

Doporučované