Hlavní obsah

Zklidnění mezi Romy a Ukrajinci? Tvrdá práce na pozadí, vysvětlil Rakušan

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V červenci Romové demonstrovali před Úřadem vlád za bezpečnost.

Reklama

Došlo ke zklidnění, hodnotí vztah mezi romskou a ukrajinskou menšinou ministr vnitra Vít Rakušan. Napětí podle něj zmírnila rychlá reakce policie na dezinformace. Ta aktuálně prošetřuje devět případů šíření poplašných zpráv.

Článek

Nevraživost mezi romskou a ukrajinskou komunitou v Česku se během několika posledních týdnů výrazně zmírnila. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) během nedělního brífinku, který byl svolaný kvůli takzvanému předsudečnému násilí poté, co se v tomto týdnu odehrály dva závažné incidenty se sexuálním podtextem, ze kterých jsou obvinění cizinci.

„Probíhá tvrdá práce na pozadí,“ zdůvodnil to ministr. Vedle řady jednání s představiteli romských komunit zmiňuje i nově vzniklou skupinu, která má předcházet eskalaci napětí v republice.

„Jde o tým, který nemá žádnou ustálenou sestavu a prezenční listinu, ale jsou tam zváni představitelé strategické komunikace Ministerstva vnitra, vládní úroveň, to znamená zmocněnkyně pro lidská práva, zmocněnkyně pro romské otázky, a samozřejmě představitelé romské komunity, kteří mají zájem na tom, aby se situace uklidnila,“ vypočítával složení pracovního týmu, kterého se účastní, jak později dodal, i zástupci Policie ČR.

Na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že se skupina mimo jiné snaží monitorovat i potenciálně nebezpečné informace o smyšlených událostech, které se nestaly.

„Určitě se to snažíme mapovat, snažíme se vidět ty, které jsou závažné, a dávat podněty Policii České republiky. A musím říct, že policie je výkonná sama o sobě, je aktivní a nečeká, až jí předáme nějakou zprávu,“ zmínil ministr vnitra.

Stíhání za šíření poplašných zpráv jako prevence

Policejní prezident Martin Vondrášek na tiskovém briefingu uvedl, že jeho kolegové zahájili devět trestních stíhání pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy.

„Chceme předcházet šíření zřejmých dezinformací a vytváření zbytečného napětí mezi komunitami,“ dodal Vondrášek.

Policisté však podle něj stejně tak napřímo jednají se svolavateli veřejných shromáždění a vysvětlují jim, jaká jsou zákonná práva, a co už je naopak za hranou.

„Několik shromáždění se ani neuskutečnilo, protože se podařilo vysvětlit, že důvod ke shromáždění fakticky vůbec neexistuje,“ uvedl policejní prezident.

Podle Rakušana policisté vyslali účinný a preventivní vzkaz, že budou postihovat šíření lživých informací například o únosu dětí, které mají potenciál vyvolávat ve společnosti napětí.

Reklama

Doporučované