Hlavní obsah

Zkontrolujte si dálniční známku, upozornění na konci roku nechodilo

Foto: Michal Šula

Elektronickou dálniční známku je možné kontrolovat podle registrační značky vozidla pomocí kamer na mýtných branách. Ilustrační foto.

Reklama

Už rok v Česku platí pouze elektronické dálniční známky, většina řidičů je v lednu nakoupí podruhé. Kdo zapomene, riskuje pokutu.

Článek

Letos se řidiči musejí obejít bez jedné staré jistoty. Nálepka s letopočtem na čelním skle už je neupozorní, že přišel čas pořídit si novou dálniční známku. Místo toho chodí upozornění na konec platnosti dálniční známky prostřednictvím e-mailu nebo SMS. Na konci roku ale toto upozornění některým lidem nepřišlo.

„Stalo se to na konci roku mezi 20. a 27. prosincem. Bohužel se naplnil nastavený denní limit pro posílání notifikací, takže se mohlo stát, že někomu zpráva nepřišla. Teď už by mělo každému to upozornění, že mu za deset dní končí roční dálniční známka, přijít,“ popsala pro Seznam Zprávy Radka Nastoupilová, mluvčí Centra dopravních informačních systémů (CENDIS), které pro Ministerstvo dopravy spravuje systém elektronických dálničních známek.

Řidiči, kteří vyjedou na dálnici bez platné dálniční známky, riskují. Policie uděluje na místě pokutu až 5000 korun, ve správním řízení může být pokuta až 20 000 korun. Neuspějí ani ti, kdo by si známku koupili rychle online až ve chvíli, kdy před sebou zpozorují hlídku policie ČR nebo celní správy. Ty totiž obvykle vycházejí ze záznamů kamer na mýtných branách. Elektronické známky zaznamenávají čas nákupu s přesností na vteřinu.

Podle Nastoupilové se CENDIS přímo ozvali čtyři lidé, kteří upozornění nedostali. Přesný počet lidí, kterých se tento problém týká, ale Centrum nezná.

„Každému člověku, který se nám ozval, jsme se individuálně omluvili. Bohužel nemáme zpětnou vazbu, kolika případů se to týkalo,“ říká mluvčí. Největší nápor podle ní přichází od 1. ledna, a CENDIS proto předpokládá, že na konci roku tak velký zájem o dálniční známky nebyl.

Při koupi dálniční známky se ručně nastavuje datum začátku její platnosti, a upozornění by mělo přijít deset dní před jejím vypršením. Ve zmíněném týdnu od 20. do 27. prosince některým lidem upozornění přišlo, jiným už ne.

„Limit byl nějakých 2500 notifikací denně. Jakmile jsme zjistili problém, vývojáři obratem zvýšili denní limit. V tuto chvíli nemáme žádnou zpětnou vazbu, že by cokoliv bylo v nepořádku,“ říká Nastoupilová.

Přechodné měsíce jsou minulostí

Řidiči by si měli dát pozor ještě na jednu ‚záludnost‘ nového systému. Od zavedení poplatku v roce 1995 platily dálniční známky vždy od 1. prosince předchozího roku do 31. ledna následujícího roku. Pouze nálepka na rok 2006 platila jen do 31. prosince 2006, a to kvůli zmatkům při zavádění mýta pro kamiony.

Nová elektronická známka ale platí přesně jeden rok od uvedení v platnost, žádné přechodné měsíce na nákup nové známky už neplatí. Zato je možné si zaplatit známku třeba od poloviny roku až do poloviny toho následujícího.

A samozřejmě člověk může během roku začít používat jiné telefonní číslo nebo jiný e-mail. Platnost dálniční známky si každý může ověřit na stránce edalnice.cz.

Roční dálniční známka stojí 1500 korun, třicetidenní 440 korun a desetidenní 310 korun. Řidiči aut na stlačený zemní plyn nebo biometan platí polovinu, elektromobily a další takzvaná osvobozená vozidla nemusí mít dálniční známku vůbec. Vozidla nad 3,5 tuny platí elektronické mýtné. Známku je možné zaplatit online nebo na pobočkách České pošty.

Řidiči minulý rok nakoupili přes šest milionů dálničních známek za více než 5,43 miliardy korun, z toho asi 2,92 milionu kusů ročních známek a 2,48 milionu kusů desetidenních kuponů. Nejmenší zájem byl o měsíční známky, těch se prodalo přibližně 665 tisíc.

Reklama

Doporučované