Hlavní obsah

Vražda seniora na vsi. Podívejte se na snímky z místa činu

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Rodina zavražděného muže místo uklidila. Policisté proto museli použít speciální roztok bluestar.

Reklama

Reportérky Seznam Zpráv přes rok pátraly v policejním spise a v terénu po okolnostech dvanáct let staré vraždy důchodce v obci Slopné na Zlínsku. Důkazy, které postupně přinášejí, zásadním způsobem mění pohled na tehdejší zločin.

Článek

Seznam Zprávy a podcast 5:59 znovu otevírají případ vraždy, který před 12 lety šokoval Zlínsko. V šestidílné podcastové sérii Slopné: Kdo je vrah? reportérky Adéla Jelínková a Christine Havranová odhalují nové souvislosti, které zásadním způsobem mění pohled na samotnou vraždu i vyšetřování a otevírají otázky o fungování české justice.

První díl série si můžete poslechnout zde:

Za brutální ubití penzisty Miroslava Sedláře padly výjimečné tresty. Soud poslal na 20 let za mříže dvojici mladých mužů. Maroš Straňák i David Šimon ale i po 11 letech strávených ve vězení tvrdí, že jsou nevinní.

V prvním díle podcastové série se reportérky vydaly na místo činu - tedy do obce Slopné. Byly u domu, kde kdysi k vraždě došlo, podívaly se na pole, na kterém se našel jeden z hlavních důkazů a prošly policejní spis s bohatou fotografickou dokumentací.

Vyšetřování vraždy v září 2011 bylo od počátku komplikované, jak vzpomíná dnes již penzionovaný kriminalista Pavel Kucík. „U toho Slopného to bylo o to náročnější, že tenkrát to hledání nastalo po více dnech,“ naráží vyšetřovatel na to, že rodina tvrdila, že jejich příbuzný zemřel po pádu ze schodů a policii vůbec nezavolala.

Místo toho začali dům uklízet a když se tak policie dostala na místo činu, mnoho stop bylo nenávratně zničených. „Je to zajímavý případ pro kriminalistu, který přijde a má místo činu v popelnici,“ řekl bývalý zlínský vyšetřovatel Kucík reportérkám.

Snímky z místa činu:

+16

Podcastová série Slopné: Kdo je vrah?

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní série Seznam Zpráv a podcastu 5:59.

Reportérka Adéla Jelínková a fotografka Christine Havranová víc než rok pátraly po okolnostech vraždy, která se odehrála v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Soud poslal za brutální ubití staršího muže do vězení dva mladíky, kteří i po 11 letech za mřížemi stále tvrdí, že jsou nevinní. Oba dostali výjimečné tresty v délce přes 20 let.

Autorky podcastu mluvily s vyšetřovateli případu, s odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem i svědky. Především ale přicházejí s novými důkazy a vyvracejí některá původní svědectví – což zásadním způsobem mění pohled na případ vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě kriminalisté, žalobce nebo soudy.

Příběh navíc v detailech přináší mrazivé souvislosti o českém justičním systému. Odpykávají si trest za vraždu ve vězení skutečně ti praví pachatelé?

Šestidílná investigativní série Slopné: Kdo je vrah? vyšla v podcastu 5:59. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované