Hlavní obsah

Zranitelným uprchlíkům by se mohla zvýšit od ledna podpora na bydlení

Foto: Vojtěch Kadaňka , Seznam Zprávy

Ukrajinští uprchlíci čekající v řadě před potravinovou bankou v Brně (ilustrační snímek).

Reklama

Části uprchlíků by se od ledna mohly při výpočtu humanitární dávky zohledňovat vyšší náklady na bydlení, podpora by se jim tak zvedla. Zranitelným by úřad práce měl započítávat proti dnešku dvojnásobnou částku.

Článek

V evidovaném bytě by úřad při stanovení dávky uznal 6000 místo 3000 korun na měsíc, jinde pak 4800 místo 2400 korun na měsíc. Počítá s tím navrhované nařízení, které by podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vláda měla schvalovat ve středu.

Dosavadní podpora je podle organizací na pomoc příchozím nízká, byt se za ni nedá uhradit a uprchlíci se zadlužují. Ministerstvo práce problém řeší vyplácením dávky mimořádné okamžité pomoci. Zvýšení částek má podle něj ale přispět k přestěhování lidí ze zařízení do bytů.

Podpora uprchlíků se změnila od července. Příchozím, kteří mohou pracovat, hradí stát nouzové ubytování v zařízeních pět měsíců. Dál ho platí jen zranitelným skupinám, mezi něž patří děti, studenti, rodiče dětí do šesti let, těhotné ženy, lidé nad 65 let, invalidé a postižení a jejich pečující. Humanitární dávka zahrnuje částku na živobytí i bydlení. Dostat ji mohou uprchlické domácnosti s příjmem pod životním minimem a nařízenými náklady na bydlení.

„Zranitelným osobám bude postupně ukončováno bezplatné ubytování. Aby došlo k co nejsnadnějšímu přesunu zranitelných cizinců s dočasnou ochranou z nouzového ubytování do bytů, navrhuje se pro tuto skupinu osob navýšení započitatelných nákladů na bydlení v rámci humanitární dávky,“ uvedlo ministerstvo práce.

Uprchlíkům se teď při výpočtu humanitární dávky zohledňuje na bydlení na měsíc 2400 korun na osobu, nejvýše 12 000 korun. V evidovaných bytech je to 3000 korun na osobu, maximálně při pěti a více lidech 15 000 korun. K tomu se přičítá životní minimum. Podpora od státu pak odpovídá rozdílu mezi výslednou částkou a nižším příjmem. Podle návrhu by se u zranitelné osoby mělo na bydlení počítat s 4800 korunami měsíčně, v evidovaných bytech s 6000 korunami.

Organizace na pomoc příchozím červencové omezení podpory kritizovaly. Varovaly před rozšířením práce na černo a zadlužováním uprchlíků. Části zadlužených pak bydlení doplácely. Úřady práce začaly potom lidem vyplácet mimořádnou dávku.

Reklama

Doporučované