Hlavní obsah

Donald Trump spustí vlastní sociální síť. Všechno změní, říká jeho poradce

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump.

Reklama

Nová sociální síť, kterou bývalý americký prezident Donald Trump představí, má změnit dosud nastavená pravidla politické hry v Americe. Podrobnosti ale zatím známy nejsou.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump se brzy do veřejného života vrátí přes „svou vlastní platformu“. V rozhovoru v televizi Fox News to oznámil jeden z jeho seniorních poradců. Děje se tak pár měsíců poté, co jeho účet definitivně smazal Twitter, Facebook i Instagram z důvodu podněcování násilí v souvislosti s lednovým útokem na budovu amerického Kapitolu.

Trump od konce svého působení zůstává v ústraní ve svém floridském resortu Mar-a-Lago. Jak ale potvrdil i jeho poradce Stephen Miller, neznamená to, že zahálí. Již dříve se spekulovalo o tom, že Trump bude usilovat o vytvoření vlastní platformy, kterou by oslovil své fanoušky. Původně se hovořilo o jeho vlastní televizní stanici, která by se stala konkurencí televize Fox News. Ta Trumpa rozzuřila v průběhu voleb, kdy jako první oznámila vítězství demokrata Joea Bidena v klíčovém státě Arizona.

Založení nové televizní stanice nicméně Miller v rozhovoru vyvrátil. „Prezident je mimo sociální sítě již nějakou dobu,“ uvádí Miller. „Jeho tiskové zprávy a prohlášení ve skutečnosti získávají větší pozornost než na Twitteru,“ dodává.

Podle Millera si nová sociální síť jistě získá „miliony nebo desítky milionů fanoušků“ a představit by ji mohl v horizontu dvou až tří měsíců. Zdůrazňuje také, že se bude jednat o velkolepý projekt. „Je to něco, co se stane horkým zbožím ve světě sociálních sítí. Naprosto to změní pravidla hry a každý bude čekat a sledovat, co Trump přesně dělá. Ale bude to jeho platforma,“ řekl.

Média dále spekulují, zda na vytvoření platformy nebude Trump spolupracovat s určitou společností. „V Mar-a-Lago se konalo mnoho důležitých setkání s různými týmy, které zde byly, a není to jen jedna společnost, která se obrátila na prezidenta, je jich mnoho,“ uvedl Miller, ale odmítl uvést konkrétní detaily.

I přes lednový incident v Kapitolu, kdy po vtrhnutí Trumpových příznivců zemřelo pět lidí včetně jednoho policisty a neúspěšně na něj byla podána ústavní žaloba, zůstává Donald Trump klíčovou postavou pro republikány. Podle předběžných ukazatelů je jejich hlavním kandidátem na prezidenta pro následující prezidentské volby v roce 2024. Jeho význam zdůraznil i Miller.

„Už přes 20 senátorů a 50 členů Kongresu mu buďto volalo, nebo ho navštívilo, aby ho požádali o podporu,“ uvedl Miller a zdůraznil, že podpora bývalého prezidenta „je historicky ta nejdůležitější“.

Přestože se již teď spekuluje o tom, zda Donald Trump bude opět usilovat o post amerického prezidenta, Trump uvedl v minulém týdnu pro televizi Fox News, že učiní rozhodnutí ohledně další kandidatury až po volbách do Kongresu plánovaných na rok 2022. Potvrdil ale, že chce svým vlivem pomoci republikánům získat převahu v obou kongresových komorách.

Reklama

Doporučované