Hlavní obsah

Donald Trump umělec: Načrtl panorama New Yorku, lítaly statisícové nabídky

Trumpův náčrtek Manhattanu se prodal za stovky tisíc korun.

 

Reklama

Zájemců se ozvalo hned jedenáct, přičemž počáteční cena se pohybovala okolo 220 tisíc korun.

Článek

Náčrtek manhattanského panoramatu s podpisem, který nynější americký prezident Donald Trump nakreslil před dvanácti lety, se nyní dražil v on-line aukci. A prodal se za plných (v přepočtu) 800 tisíc korun.

Zájemců se ozvalo hned jedenáct, přičemž počáteční cena se pohybovala okolo 220 tisíc korun. Odborník ze společnosti Nate D. Sanders Auctions, jež aukci zaštiťovala, uvedl, že taková suma je u díla současného politika bezprecedentní.

Propiskou namalované panorama se ovšem může těžko poměřovat s uměním, které provozuje jeden z Trumpových předchůdců ve funkci - George W. Bush. Věnuje se portrétům. Jeho kniha Portréty odvahy obsadila již v předprodeji v internetovém obchodě Amazon.com nejvyšší příčku v žebříčku prodejnosti.

Svou zálibou v malování byl v minulosti známý třeba britský ministerský předseda Winston Churchill, kterého mimochodem Bush označil za svou inspiraci. Cena Churchillových děl byla odhadnuta na několik desítek milionů korun.

Malbu si oblíbil i britský princ Charles, jenž na plátně obvykle vyobrazuje přírodní scenérie - namaloval například Austrálii, Asii, Jamajku a samozřejmě i Královské zahrady ve Velké Británii. Zatímco jeho malby nejsou na prodej, peníze utržené z prodeje Charlesových litografií jdou na charitu.

Reklama

Doporučované