Hlavní obsah

Donalde, ukaž své daně! Tisíce Američanů protestovaly proti Trumpovi, došlo i na potyčky

Desetitisíce Američanů protestovaly proti Trumpovi. V kalifornském Berkeley se střetly skupiny kritiků a stoupenců prezidenta.

 

Reklama

Desítky tisíc Američanů v mnoha městech Spojených států vyšly do ulic, aby protestovaly proti tomu, že americký prezident Donald Trump odmítá zveřejnit svá daňová přiznání.

Článek

Podle organizátorů se pochody v sobotu uskutečnily ve více než 150 městech po celé zemi. Asi největší demonstrace se konala v New Yorku a Los Angeles, kde se podle odhadu reportéra agentury Reuters sešlo asi pět tisíc lidí.

V kalifornském Berkeley se při pochodu střetly skupiny kritiků a stoupenců Trumpa. Několik lidí bylo zraněno. Policie podle BBC zatkla minimálně jednadvacet výtržníků.

Protest nazvaný Pochod za daně začal v sobotu v poledne místního času. Právě tento den - 15. dubna, je v USA obvykle posledním termínem pro podání daňového přiznání.

Nápad na demonstraci vznikl z jediného tweetu profesorky práva Jennifer Taubové. Tu rozčílilo vyjádření Trumpovy poradkyně Kellyanne Conwayové, že lidi prezidentovy daně nezajímají.

Podle agentury Reuters přitom prezidenti Spojených států v uplynulých čtyřiceti letech daňové přiznání zveřejňovali běžně, přestože to zákony nevyžadují.

Podle jednoho z organizátorů demonstrací Joe Dinkina by měl Trump zveřejnit své příjmy už kvůli probíhajícímu vyšetřování údajného ruského ovlivňování loňských amerických voleb.

„Když neodhalí své daně, nikdy nebudeme vědět, pro koho opravdu pracuje," tvrdí Dinkin.

Reklama

Související témata:

Doporučované