Hlavní obsah

Dopad Solejmáního smrti: Největší firma světa tratí miliardy dolarů

Foto: Reuters

Akcie Saudi Aramco od zprávy o zabití velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního ztrácejí na hodnotě.

Reklama

Akcie ropné společnosti Saudi Aramco klesly na nejnižší úroveň od rekordního vstupu na burzu v prosinci loňského roku. Důvodem jsou obavy investorů, které vyvolala nejistá situace na Blízkém východě.

Článek

Od zprávy o zabití velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního ztratily akcie Saudi Aramco zhruba dvě procenta. Pokles odráží obavy investorů, že Írán by mohl reagovat útokem zaměřeným na ropnou infrastrukturu Saúdské Arábie, klíčového amerického spojence v regionu. V ohrožení by se mohla ocitnout výrobní zařízení Saudi Aramco nebo její počítačová síť.

Zjitřená situace na Blízkém východě by navíc mohla ohrozit dodávky ropy. Region se na celosvětové produkci klíčové suroviny podílí téměř polovinou a zhruba pětina celosvětových dodávek prochází Hormuzským průlivem.

Akcie Saudi Aramco ovšem padají od svého rekordního debutu na burze. Jejich celkový pokles od vrcholu v polovině prosince – tedy týden po zahájení IPO – dokonce přesáhl 10 procent. Společnost tím ztratila více než 200 miliard dolarů (přes 4,5 bilionu korun) z tržní hodnoty.

Kybernetické útoky

„Smrt Solejmáního přináší zatím nezmapovaná geopolitická rizika, která omezí chuť zahraničních investorů do společnosti investovat,“ uvedl Hasnain Malik, odborník na investiční strategie.

Odborníci se obávají zejména kybernetického útoku. Írán byl již dříve s podobnými činy spojován – například s útoky na přední světové banky, jako je JPMorgan Chase, Bank of America nebo Wells Fargo.

Saudi Aramco oproti tomu v roce 2012 čelila jednomu z nejhorších kybernetických útoků v historii, při kterém bylo zničeno 35 tisíc jejích počítačových zařízení.

Dalším z možných rizik je útok na firemní infrastrukturu. Takové ofenzivě ropný gigant čelil v září, Saúdská Arábie kvůli ní přišla zhruba o polovinu produkce ropy. USA poté z raketových útoků na království obvinily Írán, Teherán však obvinění odmítl.

Podpora Aramco

„Pokud jde o cenu akcií Saudi Aramco, hodně záleží na pokračující podpoře místních a regionálních investorů,“ upozornil Hasnain Malik. Drtivá většina investorů, kteří se 11. prosince účastnili IPO ve výši 25,6 miliardy USD, byli saúdští jednotlivci, společnosti i instituce.

Aramco je největším producentem ropy na světě a na globální produkci se podílí zhruba deseti procenty. Společnost v roce 2019 vytvořila čistý zisk 111 miliard dolarů, což z ní učinilo nejziskovější firmu na světě. Země chce peníze z prodeje akcií použít na snížení závislosti své ekonomiky na ropě a k tvorbě nových pracovních míst.

Reklama

Doporučované