Hlavní obsah

Dopravní podnik v Pardubicích završí oslavy 70 let

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Historickými jízdami autobusů a trolejbusů dnes a v pondělí dopravní podnik v Pardubicích završí oslavy 70 let existence. Lidé se mohou projet deseti různými typy vozidel, které v minulosti v Pardubicích přepravovaly cestující.

Článek

Historické vozy jezdí o víkendech v Pardubicích už od července. Tento víkend podnik nasadí například trolejbus Škoda 9Tr nebo Škoda 21Tr a autobusy Škoda 706 RTO či Ikarus 280. K vidění bude také první nízkopodlažní autobus Renault Citybus, který v Pardubicích začal jezdit v roce 1996.

Dopravní podnik chtěl původně oslavit výročí dnem otevřených dveří. V květnu ale kvůli pandemii koronaviru větší setkání lidí v depu na Dukle možné nebylo. Firma proto akci zrušila.

Dopravní podnik vznikl v roce 1950. První autobusová linka jezdila kolem nádraží k nemocnici. Za základní jízdenku lidé platili tři koruny. O rok později začaly autobusy jezdit na Slovany a do Svítkova, v roce 1953 do Bohdanče. Cena jízdného do druhého pásma stála pět korun.

V roce 1954 podnik začal stavět první trolejbusovou trať Dukla - Slovany, která byla o rok později uvedena do provozu. V současné době podnik provozuje více než 30 linek a jeho vozový park čítá kolem 130 autobusů a trolejbusů.

Reklama

Doporučované