Hlavní obsah

Dostane Okamura flákanec? Tohle budou nejzajímavější souboje voleb

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomio Okamura při zahájení volební kampaně.

Reklama

V říjnových volbách se můžeme těšit na celou řadu zajímavých soubojů, nejen tolik vzývaný střet premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem v Ústeckém kraji.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za pozornost stojí čtyři největší regiony, kde se „hraje“ o nejvíce poslaneckých křesel. Praha, střední Čechy, jižní a severní Morava dohromady obsadí takřka polovinu křesel ve dvousetčlenné Sněmovně.

Pohled na kandidátky v hlavním městě popírá základní představu o české politice, že je výhradně pánským klubem, kam se ženám buď nechce, nebo to mají těžší prorazit až na vrchol.

Na severní Moravě se zase potkají dvě těžké váhy národoveckých stran - Tomio Okamura a Lubomír Volný.

Praha hledá gentlemana

V Praze politické strany letos nasadily své výrazné figury: koalice Pirátů a Starostů Olgu Richterovou, Spolu Markétu Pekarovou Adamovou a ČSSD Janu Maláčovou. Všechny tři ženy se v politice zabývají stejným tématem - sociálními záležitostmi.

„Rozhodně to pořád není ideální. Nicméně to, že bych si já přála víc žen v politice, neznamená, že se to stane mávnutím kouzelného proutku,“ říká místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Babišovo hnutí ANO, které má jinak v čele kandidátek řadu žen, zrovna v Praze nasadilo proti ženám svého poslance Patrika Nachera. „Je to pikantní, protože žen je v politice menšina a tady jsem se ocitl v menšině já. Věřím ale, že to bude výhoda, protože v dívčí válce je zapotřebí gentlemana, který nabídne svůj úhel pohledu a své řešení,“ říká Nacher, který sám sebe považuje za bojovníka s politickou korektností.

Kromě již zmíněných žen mu bude soupeřkou i věčná kandidátka Jana Bobošíková, která kandiduje za Volný blok.

Střední Čechy: Hubneme

Ve Středočeském kraji se odehraje souboj vicepremiérů - ministra průmyslu i dopravy Karla Havlíčka z hnutí ANO s šéfem sociální demokracie a ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Opoziční bloky proti nim nasadily také své těžké váhy: šéfa hnutí STAN Víta Rakušana a ekonomického experta ODS Jana Skopečka.

„Těšil jsem se na souboj s Andrejem Babišem, který si asi nakonec střední Čechy vyhodnotil jako příliš pravicové a raději utekl kandidovat do Ústeckého kraje,“ říká Skopeček a už vymýšlí, jak na nového soupeře.

Karel Havlíček měl původně vést hnutí ANO do voleb v jižních Čechách, ale dokázal se rychle přeorientovat poté, co ho Andrej Babiš přesunul. Okamžitě začal bojovat za zachování provozu na 12 lokálních železničních tratí, které chce Středočeský kraj zrušit.

Vadí mu, že region ruší provoz zrovna tam, kde stát investoval peníze do modernizací tratí. „Chápu, že každý to teď vnímá trošku jako předvolební boj, ale nutno říct: My jsme nevyvolali tu přestřelku,“ vyprávěl Havlíček v pátek ve vlaku, kam vyrazil agitovat.

Jeho soupeř Jan Skopeček z ODS tuší, že v kampani nejde jen o suchá čísla z programu, a tak se snaží zaujmout tím, že až do voleb bude hubnout. „Tento stát se chová jako rozežraný Otesánek, kterému musíme nasadit redukční dietu. Rozhodl jsem se, že i já se musím dostat do formy, aby bylo vidět, že to jde a je to jen otázka vůle. Chodím cvičit, dostávám se do formy,“ vysvětluje Skopeček.

Náboženství versus mystika na jihu Moravy

V Jihomoravském kraji se střetne dvojice soupeřů, z nichž možná oba pomýšlejí na nejvyšší místa ve vládě. Prvním je lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala. Bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity sází na to, že je tady doma ve svém regionu.

Profesor politologie věří, že na jižní Moravě, kde se koalice Spolu může opřít mimo jiné o silnou lidoveckou podporu, vyhraje. A sám v posledních rozhovorech mluví třeba o tom, jak víra určuje jeho přístup k životu i politice, včetně otázek podle něj etických, jako je třeba manželství homosexuálních párů.

„Před dvěma lety by nikdo nevěřil, že vznikne něco jako Spolu. My jsme to ale dokázali. Chtělo to hodně představivosti, konsenzu i odvahy. Dnes se volič ze středopravého spektra nemusí bát, že jeho hlas propadne,“ říká spokojený Fiala.

Tak snadné to ale na jihu Moravy mít nemusí. Jeho hlavní soupeřkou tady bude ministryně financí Alena Schillerová. Podle sociologů, kteří studují průzkumy veřejného mínění, je právě ona jednou z mála politiků a političek hnutí ANO, která díky své nekonfliktnosti dokáže oslovit i jiné voliče. Včetně těch, kteří třeba mají k Andreji Babišovi nějaké výhrady.

Schillerová v regionu, kde je hodně věřících, může lidem místo tradičního náboženství nabídnout mystiku, které ministryně financí propadla. Ve své kanceláři má plné police velké sbírky nejrůznějších andělů.

„Já jsem se kdysi potkala s irskou mystičkou Lornou Byrne, která je autorkou bestselleru Andělé v mých vlasech. Hodně mě to ovlivnilo, jde to zevnitř,“ svěřila se před časem Schillerová se svou vírou v andělské pomocníky, kteří nás neustále obklopují a pouze čekají na naši prosbu o pomoc.

Severní Morava: Bude flákanec?

V Moravskoslezském kraji nakonec zůstává hlavním favoritem na vítězství hnutí ANO. Andreji Babišovi se tady nakonec povedlo přemluvit místního hejtmana Ivo Vondráka, aby znovu kandidoval i na poslance, i když se mu už nechtělo.

Vondrák už delší dobu kritizuje vývoj hnutí ANO. Nelíbí se mu, jak se z původně pravicové formace stalo levicové hnutí, jehož politika stojí na rozdávání „dárečků“ svým voličským skupinám.

Tradiční strany tady vedou do voleb tradiční tváře - koalici Spolu její vrchní stratég Zbyněk Stanjura, ČSSD ministr kultury Lubomír Zaorálek a komunisty poslanec Leo Luzar.

Pikantní souboj se tu povede o hlasy nespokojených lidí. Hnutí SPD tento region považuje za svou baštu, minule tady získalo nejvíc hlasů ze všech regionů, skoro 14 procent. Jako lídr kandidátky sem míří šéf hnutí Tomio Okamura.

Rivalem v souboji o stejné voliče mu bude bývalý člen a poslanec SPD Lubomír Volný, kterému se po bitce přímo ve sněmovním sále přezdívá „flákanec“. Okamuru opustil, ještě víc se zradikalizoval a do voleb jde s hnutím Volný blok. Na jednoduché kritice očkování, povinného testování a všech vládních opatření proti šíření epidemie se snaží přetáhnout Okamurovy voliče.

Reklama

Doporučované