Hlavní obsah

Taktizování s kandidátkami: Kdo jsou Babišovi náhradní premiéři?

Foto: vláda.cz

Politický reportér Václav Dolejší v podcastu Stopáž vysvětluje taktiku hlavních stran do podzimních sněmovních voleb.

Reklama

Článek

Volební stratégové před úterním deadlinem finišují kandidátní listiny v jednotlivých krajích. Pozornost se upíná hlavně na Ústecký kraj, kde se odehraje premiérský souboj mezi Andrejem Babišem a Ivanem Bartošem z koalice „Barkušan“.

„Andrej Babiš jde tam, kde to bude mít nejsnadnější, ANO se v regionu historicky daří. Ivan Bartoš podle mě čeká slova chvály a uznání, že si to jde na místo Pirátům nenakloněné rozdat s Babišem. Také tam může udělat největší nárůst oproti minulým volbám, kdy Piráti v Ústeckém kraji získali jen jeden mandát. A taky možná doufá, že tam sebere i nějaké hlasy koalici Spolu,“ říká Václav Dolejší v podcastu Stopáž.

Upozorňuje ale i na další zajímavé souboje. „Jednou z tváří ANO bude Karel Havlíček, který hnutí povede ve Středočeském kraji, kde posledně kandidoval Babiš. Druhou tváří je Alena Schillerová, která kandiduje na jižní Moravě, kde bude v přímém souboji s Petrem Fialou. Z legrace říkám, že premiérský souboj se odehraje právě tam. Situace po volbách může být velmi zajímavá, kdo ví, jestli Andrej Babiš neustoupí a nepřenechá premiérský post ODS. Variantou je podle mě i to, že se stáhne a premiérkou by byla Alena Schillerová,“ myslí si Dolejší.

Premiérský materiál je podle něj i lídr kandidátky ANO v Moravskoslezském kraji, hejtman Ivo Vondrák.

„Těším se na souboj v Praze, ten bude vynikající, samé ženy: Jana Maláčová za ČSSD, Olga Richterová za Piráty a Markéta Pekarová Adamová za TOP 09,“ dodává reportér. Pomyslný palec dolů dává ČSSD za trable na jižní Moravě, kde původního lídra kandidátky Břetislava Štefana vedení strany vyměnilo za bývalého brněnského primátora Romana Onderku. Štefan z kandidátky odstoupil a spolu s ním i třináct dalších naštvaných kandidátů.

„Sociální demokracie, která si potrpí na tradiční vnitrostranické mechanismy, tohle všechno popřela. Udělala to, co dělá Andrej Babiš, že to řídí seshora. Nechápu to,“ říká Dolejší.

Z čeho mají mindrák Jana Maláčová a Petr Fiala? Na kterých krajích záleží nejvíc? A jak vybrat volební nanuk? Celý díl si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované