Hlavní obsah

ČSSD na jihu Moravy se bortí. Vedení zasáhlo silou, stěžují si straníci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Šéf strany Jan Hamáček ve straně na sílu upřednostňuje své spojence na úkor kritiků.

Reklama

Od dubnového sjezdu ČSSD účtuje vedení Jana Hamáčka se svými vnitrostranickými oponenty. Teď se straně rozpadla kandidátní listina v důležitém regionu na jižní Moravě. Stranu opouštějí členové i její doposud důležití politici.

Článek

V někdejší voličské baště ČSSD na jižní Moravě nastal kandidátský exodus. Čtrnáct kandidátů a ještě k tomu krajský volební manažer se rozhodli neúčastnit se říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Kandidátní listiny se přitom uzavírají už příští týden.

Trable s kandidátkou dokreslují poměry, jež uvnitř nejstarší české politické strany nastaly po dubnovém sjezdu, který ovládl předseda Jan Hamáček. Ministr vnitra od té doby účtuje se svými oponenty a upřednostňuje spojence, kteří mu pomohli na sněmu obhájit funkci lídra ČSSD.

Předseda ČSSD v Jihomoravském kraji a původní lídr kandidátky Břetislav Štefan patřil na sjezdu k Hamáčkovým oponentům – podpořil jeho vyzyvatele, exministra Tomáše Petříčka.

S oběma nakonec nové Hamáčkovo vedení zatočilo – Petříček vypadl z vlády, Štefan přišel o post volebního lídra na jihu Moravy. Jedničkou se z rozhodnutí vedení ČSSD stal statutární místopředseda Roman Onderka a dvojkou místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová, Štefan spadl na třetí pozici.

„Bohužel šlo ze strany Prahy o silný zásah a vyjádření nedůvěry. Měli jsme tu sestavený tým, který představoval změnu oproti dosavadním pořádkům. Vedení to ale vidělo jinak a zasáhlo. Neumím si představit, jak bych teď mohl obhajovat své postoje na sílu. Chtěl jsem změnu, to se ale nepovedlo,“ řekl brněnský starosta Seznam Zprávám.

Zásah Lidového domu podle něj vyvolal mezi jihomoravskými straníky silnou nespokojenost. Štefan dodal, že než aby nespokojení členové odstupovali jednotlivě a postupně, rozhodli se Hamáčkovi kritici rezignovat společně.

Ve straně zatím zůstávají a čekají, co se se sociálními demokraty bude dít po volbách – samozřejmě v závislosti na výsledku. Předvolební průzkumy zatím ČSSD ukazují výsledek těsně kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do dolní komory parlamentu.

„Předsednictvo přebralo otěže a zodpovědnost za celou situaci, kandidátní listina je plně podle jejich představ. Od února jsme měli sestavenou kvalitní kandidátku, osobně jsem vnímal silnou podporu v regionu. Praha to viděla jinak a pár dnů před uzavřením kandidátek to celé přestavěla,“ dodal Štefan.

Další odchody

Vývoj událostí po posledním sjezdu strany, ať už šlo o odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka, či dosud nevyjasněnou kauzu moskevské cesty předsedy Jana Hamáčka, představoval konečnou také pro někdejšího vlivného poslance ČSSD Richarda Dolejše.

Seznam Zprávy na konci května informovaly, že Dolejš spolu s dalšími 26 sociálními demokraty ve středočeské organizaci Zdice stranu opouští a zakládá vlastní hnutí Jistota a budoucnost pro Zdice.

„Vyzývali jsme předsedu Hamáčka, aby přijal zodpovědnost za prohrané krajské volby. To se bohužel nestalo. Situace gradovala v posledních týdnech. ČSSD ztratila tvář a vládnutím s Babišem se dostala do tragikomické pozice,“ vysvětlil tehdy Dolejš svůj počin.

Na začátku minulého týdne Seznam Zprávy informovaly, že ČSSD vedle expremiéra Bohuslava Sobotky jen v červenci opustilo zhruba 1 400 členů. Členská základna sociální demokracie spadla na počet 10 tisíc straníků, zatímco v roce 2010 Lidový dům čítal téměř 25 tisíc členů.

Zásah vedení do kandidátních listin, jaký se nyní odehrál na jižní Moravě, není v ČSSD novinkou. Například loni před krajskými volbami vedení překopalo kandidátní listinu v Ústeckém kraji.

Místní ČSSD měla podle původních plánů kandidovat v trojkoalici Lepší Sever s Ústeckým fórem občanů (UFO) a mosteckým ProMost, jenže na začátku července 2020 předsednictvo ČSSD kandidátku neschválilo a podalo vlastní. Na ni dosadilo někdejší spojence Jiřího Paroubka Petra Bendu.

Ve volbách to ale vůbec nezafungovalo. Zatímco koalice odstavených členů získala 5,97 procenta hlasů, samostatná ČSSD jen 3,16 procenta. A to v kraji, který kdysi býval jedním z voličsky zásadních regionů pro sociální demokracii.

Reklama

Doporučované