Hlavní obsah

Dotovala divoké dvacáté století auty i zbraněmi. Brněnská Zbrojovka se teď mění na čtvrť pro deset tisíc lidí

Nová Zbrojovka nabídne domov pro 10 000 lidí. Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně se postupně rozjíždí největší developerský projekt v novodobé historii města. Tovární areál Zbrojovky, která zkrachovala na počátku století, se mění na čtvrť pro deset tisíc lidí.

Článek

Přijít z práce v nedaleké kanceláři, poobědvat s rodinou v restauraci a zakončit den procházkou po nábřeží Svitavy. To vše v okruhu několika stovek metrů. Lidé v Brně už za pár let poznají areál Zbrojovky z nového pohledu. Bývalá továrna, která celosvětově proslula výrobou zbraní, aut nebo traktorů, nepřežila období míru a překotných změn.

Teď se chátrající areál mění v novou městskou čtvrť pro deset tisíc lidí. Židenice se tak rozrostou o polovinu. Developerská společnost CPI Property Group rozjela největší projekt svého druhu v novodobé historii Brna.

Na ploše 22 hektarů vznikne nová čtvrť, která bude soběstačná. „Je to pro nás obrovská výzva. Nevyužívaný areál chceme kompletně proměnit, zprůchodnit a udělat z něj novou součást města,” uvedl projektový manažer CPI Ladislav Všetečka.

Investorská společnost koupila areál v roce 2016, od loňska bagry bourají staticky nevyhovující budovy. K zemi jich šlo už čtyřicet z celkové stovky. Pro následující generace zůstane zachováno čtyři nebo pět objektů. „Třeba nářaďovna, která se promění na kancelářskou budovu. Dále to bude takzvaná motorárna, výtopna s komínem a také čelní administrativní budova,” upřesnil výkonný ředitel CPI Zdeněk Havelka.

Společnost projednává projekt se zástupci města a území chce rozvíjet i po veřejných debatách s občany. Také proto rozdělila rozlehlý areál na šest zón. „Studie možného využití zpracovalo několik architektonických kanceláří. Návrhy budeme dále projednávat,” sdělili zástupci developera.

Území je rozčleněné do šesti zón, z nichž každá bude mít odlišné využití a bude se stavět v jiné etapě. „Nebudeme však postupovat tak, že jednu postavíme a pak začneme druhou, ale postupně území zahustíme. Také jsme zavrhli původní ideu, že by v části areálu zůstala logistika a výroba,“ uvedl Havelka.

V největší, severní zóně bude kombinovaná výstavba, tedy byty, kanceláře nebo různé obchody. Její součástí bude také rekreační zóna podél řeky Svitavy. Jihozápadní zóna v okolí budovy ředitelství bude sloužit především k bydlení. Další část v okolí Lazaretní ulice u Vojenské nemocnice počítá s objekty, které upoutají pozornost kolemjdoucích. „Zároveň by zde mohlo být parkování pro nemocnici a další vstup do ní,“ řekl Havelka.

Jihovýchodní část se má proměnit na veřejný prostor. Investor uvažuje o sportovišti nebo nějakém kulturním zařízení. „Půjde o první část, v níž dáme prostor Brňanům, aby se vyjádřili, co by zde chtěli. Postupně takhle chceme diskutovat o každé zóně zvlášť,“ řekl Havelka. Centrální zónu v okolí výtopny s komínem zaplní obytné domy, obchody a služby.

Město se připravuje na změnu územního plánu i další dopravní zatížení Židenic. „Změna územního plánu může být hotová na přelomu let 2019 a 2020. Čtvrť s městem propojí několik nových dopravních staveb, včetně mostu a nového vjezdu z Dukelské ulice. Počítáme, že dopravě ulehčí také další část velkého městského okruhu v okolí Tomkova náměstí,” sdělil náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Čtvrť se má rozvíjet postupně podle potřeb obyvatel, města i developera. Může to trvat až dvacet let.

Už v sobotu do měnícího se areálu může zavítat kdokoli. Majitelé připravili Den otevřené brány. Lidé se na procházce dozvědí spoustu informaci o minulosti i budoucnosti Zbrojovky. Otevřeno je od desíti hodin dopoledne, poslední prohlídka startuje v šest večer.

Reklama

Doporučované