Hlavní obsah

Dovolené v covidové době: Němci už létají do Španělska, Britové mají zákaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Na Mallorcu už více než týden přilétají letadla s německými turisty.

Reklama

Turistický sektor se během pandemie koronaviru stal jedním z nejvíce postižených odvětví. Přístup k tomu, jak a kde mají obyvatelé trávit dovolenou, se i v době postupného rozvolňování v jednotlivých státech liší.

Článek

„Je to úžasný pocit zase znovu letět, i když je to jenom na týden,“ svěřila se novinářům Němka Bettina, která jako jedna z mnoha stovek krajanů využila šanci a před deseti dny přistála na španělském ostrově Mallorca. Zatímco hotely a penziony v Německu zůstávaly zavřené, z Berlína, Frankfurtu, Hamburku nebo Düsseldorfu vyletěly první obnovené spoje na Baleárské ostrovy. Všichni turisté museli na letišti předložit doklad o testování mladší než 72 hodin, pak už ale mohli nasednout a těšit se na pobyt u Středozemního moře.

Na to samé místo si ale paradoxně nemohou zajet Španělé. Tamní vláda totiž přejezdy mezi regiony zakazuje, a to i po dobu Velikonoc.

Zcela jiný přístup k dovoleným u moře než Německo zatím razí také britská vláda. Kabinet Borise Johnsona rozhodl o rozvolnění některých opatření - ode dneška se už mohou scházet i členové dvou domácností, venku spolu mohou být skupiny až šesti lidí a otevírají se také některá sportoviště, jako jsou golfová hřiště nebo tenisové kurty.

Britové spoléhají na unijní očkovací pasy

„Doufám, že dnes odstartuje skvělé britské sportovní léto,“ citovala stanice BBC premiéra Johnsona. Jako kdyby chtěl lidem doporučit, aby i po celé léto zůstali ve vlasti. To ale pro Brity zvyklé trávit část léta na španělských, portugalských či řeckých plážích není právě lákavá představa. Uvědomuje si to i premiér, který už dříve zmínil, že by zákaz zahraničních dovolených, který nyní v Británii platí, mohl padnout po 17. květnu. Pokud to tedy koronavirová situace dovolí - záležet bude samozřejmě nejen na vývoji v samotné Británii, ale i na výskytu mutací na starém kontinentu.

Pokud nyní Britové zákaz dovolených poruší, čeká je pokuta ve výši pěti tisíc liber (asi 153 tisíc korun).

Podobný zákaz nedávno vydala slovenská vláda Igora Matoviče - jak se budou vyvíjet opatření po jeho demisi, není nicméně vůbec jasné. Nejméně do Velikonoc platí zákaz pro zahraniční cesty, které nejsou nezbytné, i v Belgii.

Jak informovala televize Sky News, Britové toužící po letních dovolených v Evropě spoléhají na Evropskou unii a její program očkovacích pasů. Vzhledem k tomu, že EU nedávno opustili, vypadá toto tvrzení poněkud paradoxně. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová nedávno řekla, že očkovací pasy by měly „usnadnit životy Evropanů“. „Cílem je jim postupně umožnit bezpečný pohyb po Evropské unii i v zahraničí - kvůli práci i turistice,“ vysvětlila. Očekává se přitom, že očkovací pasy, na jejichž zavedení tlačí hlavně jihoevropské přímořské státy, by mohly začít fungovat už od června.

Nejdříve by měly platit jen pro občany Evropské unie - což už Britové nejsou - později ale i pro další státy, s nimiž bude o podmínkách Brusel vyjednávat. Nejmenovaný vysoký úředník EU Sky News sdělil, že Britové jsou v Evropě i nadále vítaní - pokud tedy splní veškeré podmínky a pravidla.

Kromě výše zmíněných Britů vyrazili do Španělska ve velkém i Francouzi. V zemi galského kohouta platí lockdown jen v některých regionech, tisíce lidí se proto rozhodly před omezeními utéci do sousední země. Zvlášť atraktivní se pro ně stala metropole Madrid, jejíž radnice odmítla i v době přetrvávajících vysokých počtů nakažených znovu uzavřít restaurace a bary. Jak informoval server Politico, ulicemi Madridu korzují tisíce převážně mladých francouzských turistů, kteří přecházejí od baru k baru a baví se, jako kdyby už pandemie definitivně skončila.

Španělská policie také v posledních dnech podnikla razie proti více než dvěma stovkám ilegálních párty, které se často odehrávaly v bytech pronajímaných studentům přes platformu AirBnB.

Reklama

Doporučované