Hlavní obsah

Drony vs. můry. Hi-tech predátoři brání skleníky proti škůdcům

Podívejte se, jak drony hubí můry u farmářů v Nizozemsku.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Potíže zemědělců neberou konce. Přibyly pandemie, nedostatek lidí či klimatická změna, které doplnily pověstné mrazy a škůdce. Noční můrou farmářů jsou totiž i samotné můry. Na ty teď nejlepší z farmářů nasazují speciální drony.

Článek

Nizozemský startup Koppert Cress minulý měsíc rozšířil své skleníky o další čtyři hektary, dohromady na 15 hektarů. Pěstuje aromatické klíčky a 80 procent úrody rozesílá do restaurací po celém světě, třeba i do Dubaje, Hongkongu a Singapuru. Další skleníky má i v USA. Úspěšně podniká už přes 30 let, ale jak se efektivně vypořádat se škůdci, a zvlášť s můrami, řeší dnes a denně.

„Nemůžu používat chemikálie. Dodáváme restauracím, máme jedinečné produkty, které nedostanou při postřikování certifikaci kvality, a to nechci. A ostatní možnosti ochrany bez chemikálií jsem už zkusil. Když jsem viděl tyto vyvíjené drony, byl jsem překvapený, protože jsem myslel, že tyhle stroje jsou k pozorování, natáčení, možná tak třeba i k malému zásobování, ale nikdy jsem neviděl dron, co by létal skrz motýly nebo můry,“ vysvětluje farmář Rob Baan, který převzal firmu v roce 2002 a dal jí nynější jméno.

Sami se řídí, napadají a rozsekávají můry

Kvůli likvidaci můr a jejich housenek požírajících úrodu Koppert Cress spolupracuje s dalším nizozemským startupem: PATS Indoor Drone Solutions. Ten totiž vyvíjí drony přímo zaměřené na likvidaci hmyzích škůdců. Stroje se umí navigovat i řídit samy, a navíc mají speciální kamery pro skenování vzdušného prostoru. Jakmile v něm detekují můru, nastaví kolizní kurz, zrychlí a můru doslova rozsekají vrtulí. Prospěšnému hmyzu jako opylovačům ale nic nehrozí. Drony je prý umí rozeznat.

„Prospěšný hmyz je často docela drahý. Já platím 50 centů za jednoho čmeláka, takže opravdu nechci hubit své čmeláky,“ doplňuje Baan.

Původně chtěli likvidovat komáry v pokoji

Dva roky starý startup s drony je projektem dvou studentů prestižní Technologické univerzity v Delftu. Ti chtěli původně naprogramovat dron na likvidaci komárů ve svém pokoji. Větší úspěch přece jen však sklidili díky zaměření na agrikulturu: do startu v roce 2019 získali 250 tisíc eur, v přepočtu tedy asi 6,5 milionu korun, od investiční společnosti Uniiq v Haagu.

„Máme dobré výsledky. Můry lokalizujeme a hubíme každou noc, samořiditelně, bez zásahu člověka. Myslím, že to je dobrý krok k tomu, abychom nakonec dostali náš produkt k velkému počtu zákazníků,“ dodává Bram Tijmons, šéf startupu PATS.

Podle studentů je na dronech určitě ještě co zlepšovat. Jakmile však dojdou k výkonu, kdy celý skleník uhlídá padesát malých dronů, bude prý jejich projekt oboustranně výnosný a mohl by vzbudit ještě širší zájem. A to zvlášť i v době, kdy se lidští zaměstnanci kvůli pandemii v práci udržují těžko.

Reklama

Doporučované