Hlavní obsah

Drtivou většinu repatriačních letů zaplatí Česku Evropská unie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská komise schválila ministerstvu zahraničních věcí proplacení dvou třetin ze všech nákladů spojených s repatriačními lety Čechů v době pandemie nemoci covid-19. Částka je vyšší, než ministerstvo očekávalo.

Článek

Ministerstvo zahraničních věcí přepravilo od 14. března 2020 do 14. dubna 2020 v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 celkem 5 082 Čechů, 934 dalších Evropanů a 68 občanů mimoevropských států. Rámcovou smlouvu, která počítá s proplacením více než 77 milionů korun, obdrželo ministerstvo zahraničních věcí tento týden.

„Očekávali jsme, že částka bude nižší, proto jsem velmi rád, že se nám ve většině případů podařilo získat celých 75 procent. Oceňuji snahu Evropské unie finančně se podílet na repatriacích více než šesti tisíc občanů EU, pro které jsme naše letadla vyslali. Šlo o unikátní projekt a příspěvek EU je důkazem evropské solidarity,“ okomentoval situaci ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

O finanční příspěvek EU ministerstvo žádalo již v dubnu. Až nyní ale Evropská unie potvrdila, že bude refundovat 75 procent nákladů drtivé většiny třinácti repatriačních letů. Příspěvek EU získala ČR zejména proto, že solidárně přepravovala i velký počet občanů jiných členských států.

Repatriace byla pro občany zdarma, výjimku představovaly lety z Austrálie, Nového Zélandu a Bali. Jejich vypravení vyšlo na více než 30 milionů korun. Češi na návrat domů z těchto destinací zaplatili zhruba 18 tisíc korun, což je standardní cena letenky z této oblasti v ekonomické třídě. Z toho důvodu EU podíl příspěvku u těchto dvou letů snížila.

„Vláda na repatriace původně schválila 111 milionů korun, díky EU se nám nyní vrátí velká část těchto peněz. Pro ministerstvo zahraničních věcí to byla náročná operace, kterou doprovázelo rovněž vysílání repatriačních autobusů a nonstop horká linka ministerstva zahraničních věcí, na které se střídalo i 20 pracovníků v každé směně,“ připomněl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek.

Částku by ČR měla do státního rozpočtu získat nejpozději začátkem podzimu. Kromě části českých občanů a EU přispěli na repatriační lety také občané Korejské republiky, kterým pomohly lety českého ministerstva zahraničních věcí s návratem ze Sydney a Prahy do Soulu, a část cestujících z Indonésie. Celkem repatriační lety stály 111 milionů korun, po odečtení příspěvku cestovatelů a EU tak tento projekt státní kasu vyšel na 26 milionů korun.

Reklama

Doporučované