Hlavní obsah

Druhá vlna EET odhalí vyšší tržby. Přibude plátců daně z přidané hodnoty

O třetinu se zvýší počet prodejen platících DPH, odhaduje šéf asociace.

 

Reklama

Prudký nárůst plátců daně z přidané hodnoty v maloobchodech očekává díky evidenci tržeb Ministerstvo financi i asociace obchodníků.

Článek

Od března musí začít evidovat své tržby zhruba 250 tisíc obchodníků. Ministerstvo financí si od druhé vlny EET slibuje výrazné zvýšení výběru daně z přidané hodnoty.

„Je hodně prodejen, které by měly být plátci DPH a nejsou. Daň z přidané hodnoty může stoupnout dost prudce,“ odhaduje Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu. Podle něj naroste počet plátců DPH v maloobchodě o třetinu.

S tím souhlasí i Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí pro daně a cla. „Byl to jev, který se objevil i v Chorvatsku. Když zavedli elektronickou evidenci tržeb, tak jim prudce stoupl počet těch, kteří se povinně museli zaregistrovat jako plátci DPH,“ řekla Schillerová.

Daň z přidané hodnoty musí platit ti podnikatelé, kteří za dvanáct měsíců jdoucích po sobě utrží více než jeden milion korun. Základní sazba daně, která platí i pro maloobchod, je 21 procent. Ministerstvo financí proto očekává podobný dopad evidence jako u restaurací, které jsou do systému zapojené od prosince.

Například Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podnikatelů, už na podzim předvídal, že tržby restaurací stoupnou zhruba o pětinu.

V lednu vydalo Ministerstvo financí první informace k elektronické evidenci tržeb, podle těchto údajů dvojnásobně vzrostly tržby i počet plátců DPH. Zatímco informace o růstu tržeb zpochybnili kritici EET a ministerstvo je muselo následně vysvětlovat, počet plátců DPH nikdo nezpochybňoval.

Za leden vybralo Ministerstvo financí na DPH 29,1 miliardy korun, tedy o necelou miliardu více než loni. A úřad počítá, že zapojení obchodů do EET se na výběru DPH promítne ještě více.

„Výraznější rozpočtový dopad zavedeného opatření lze očekávat až po spuštění druhé fáze EET od března 2017,“ píše Ministerstvo financí ve své zprávě k lednovému hospodaření.

Do březnové druhé vlny EET zbývají poslední pracovní dny. Jak jsou na to obchodníci připraveni? Zvládnou úřady nápor na poslední chvíli? Sledujete speciální studio Seznam Zpráv: 

Diskutovala Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí, Zdeněk Juračka z Asociace českého tradičního obchodu a Ladislav Minčič z Hospodářské komory.

Reklama

Doporučované