Hlavní obsah
Online

Babiš s manželkou natočili „instruktážní video“, jak koledovat v soukromí

Foto: Facebook A. Babiše

Záběr z videa, které natočil předseda vlády se svou manželkou.

Reklama

aktualizováno •

Dění v době pandemie sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku je 5952 lidí s prokázanou nákazou koronavirem. S nemocí covid-19 zemřelo v nemocnicích 138 lidí, uzdravilo se jich 464.

- Za první dva dny velikonočních svátků policie řešila o polovinu více přestupků spojených s koronavirovými opatřeními, než obvykle. Denně na 600. Pokud se počet infikovaných za den přiblíží ke 400, vláda nebude uvolňovat opatření.

- Vláda po úterním jednání zveřejní scénáře uvolňování restrikcí pro obchody a služby, uvedl to vicepremiér Karel Havlíček. Slíbil také, že vláda nebude řešit ekonomickou situaci zvýšením daní.

- Premiér Andrej Babiš na svém Facebooku zveřejnil velikonoční video „Čau, lidi“, které začíná hranou scénkou, jak s dvoumetrovou pomlázkou v ruce prohání po zahradě svého domu manželku Moniku.

  • Policie na jihu Moravy řešila 60 přestupků proti opatřením vlády

    Bezmála 60 přestupků proti vládním opatřením kvůli koronaviru řešila dnes policie v Jihomoravském kraji. Kontroly odhalily i narozeninovou párty. Policisté za dnešek provedli asi 1700 kontrol. Na webu policie to uvedl mluvčí Bohumil Malášek.

    Většina z kontrol byla podle mluvčího bezproblémová. „K řešení některých závadových jednání stačila domluva. Téměř šest desítek přestupkových případů ale bylo nutné řešit buď na místě, nebo oznámením příslušnému správnímu orgánu,“ uvedl mluvčí. Někteří lidé neměli nasazené roušky, policie řešila i srocování lidí.

  • Nákaza v domově s pečovatelskou službou na Svitavsku

    Čtyři zaměstnanci domova s pečovatelskou službou v Dolním Újezdu na Svitavsku jsou pozitivní na koronavirus. V sobotu testy potvrdily nákazu u jedné klienty. ČTK to řekla krajská epidemioložka Olga Hégrová. „Zatím jsme testovali jenom zaměstnance,“ řekla Hégrová.

    Klientka pozitivní na koronavirus je na infekčním oddělení Pardubické nemocnice. V objektu domova s pečovatelskou službou je 48 bytů, z toho čtyři byty jsou přizpůsobeny pro vozíčkáře. Ve statistice počtu potvrzených případů se údaje objeví v pondělí, výsledky testů zaměstnanců dnes přišly až později večer.

  • Šéf ODS Fiala: Pochopit krizi jako šanci. Začít přechod na efektivní stát

    Předseda ODS Petr Fiala zveřejnil na Facebooku své „velikonoční poselství“. „Máme naději, že po Velikonocích začneme s opatrnou obnovou normálního života v naší zemi. Abychom nepromarnili, čeho jsme trpělivostí, odpovědností a sebeodříkáním dosáhli, bude se muset postupovat mnohem rozumněji a uvážlivěji než na začátku krize. Nesmí se opakovat lži, propaganda a zmatky,“ píše a anoncuje, že „v nejbližších hodinách“ ODS představí svůj plán opětovného zapnutí České republiky.

  • Za neděli přibylo 50 nakažených

    Za dnešní den zatím v Česku přibylo 50 potvrzených případů nákazy koronavirem.

    Pokud by jejich počet do půlnoci výrazněji nestoupl, šlo by o nejnižší denní přírůstek od 14. března, kdy se nemoc covid-19 potvrdila u 48 lidí.

    Počet nových případů nákazy je dnes zatím ještě výrazně nižší než v sobotu, kdy v Česku mezi nakažené přibylo 170 lidí. To byl zatím druhý nejnižší nárůst v tomto týdnu. V pátek, na který připadl státní svátek, přibylo za celý den 163 případů nákazy koronavirem.

  • Babišovo Čau lidi: Premiér svoji ženu honil s pomlázkou

    Pozornost na sociálních sítích v neděli upoutalo i video na Facebooku českého předsedy vlády Andreje Babiše.

    V něm premiér s rouškou na ústech a s dvoumetrovou pomlázkou vyšlehal svoji ženu Moniku. Celonárodní tradici koledování s pomlázkou přitom Češi slaví až o den později, na Velikonoční pondělí.

  • Domov Břevnice: zaměstnanci jdou na další testy

    Zaměstnanci domova seniorů  v Břevnici u Havlíčkova Brodu, kde jsou všichni klienti nakažení nemocí covid-19, šli v sobotu a neděli na testy. Stav všech 18 klientů je stabilizovaný, u některých se mírně zlepšil.

    O seniory se v domově stará 16 pracovníků, nákaza se v březnu prokázala i u části personálu. Dva klienti od té doby zemřeli. Domov posílil noční směny, místo jednoho pracovníka je drží dva zaměstnanci.

  • FN Hradec Králové léčí 12 pacientů, stav jednoho se zlepšil

    Jeden z pacientů nakažených nemocí covid-19 v nemocnici Hradec Králové mohl v neděli být odpojen od plicní ventilace. Na podpůrném zařízení zůstávají v Hradci další dva lidé.

    Dohromady Fakultní nemocnice pečuje o 12 pacientů, 5 z nich je ve vážném stavu. Pět jich dosud na nemoc ve fakultní nemocnici zemřelo. Naposledy v sobotu 73letý muž, který měl i jiná přidružená onemocnění.

    „Máme připravenou dostatečnou zálohu lůžek pro pacienty s covid-19,“ řekl náměstek nemocnice Zdeněk Tušil.

  • V Moravském krasu je plno, strážci udělili šest pokut

    Chráněná krajinná oblast Moravský kras je dnes opět plná lidí, kteří si v době omezení volného pohybu kvůli koronaviru vyrazili do přírody. Problém je, že někteří z nich nerespektují zákony a chodí tam, kam nemají. Strážci přírody za dnešek kvůli tomu udělili už šest pokut, dva další lidé porušující zákon před nimi utekli. „Je to tady jako v létě. Jenže v létě lidé jezdí třeba k Macoše a podobně, teď jsou všude po přírodě,“ uvedl strážce Filip Chalupka. Strážci přírody proto zvýšili kontrolní činnost. Do přírody podle nich vyrazili i lidé, kteří do ní obvykle nechodívají a nevědí, jak se v ní a k ní mají chovat.

  • V nemocnici v Uherském Hradišti je sedm nakažených pacientů

    V Uherskohradišťské nemocnici, která je v Zlínském kraji vyčleněna pro pacienty s covid-19, je nyní sedm pacientů s nákazou. „Dva z nich jsou ve vážném stavu,“ řekl dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Hospitalizovaných je tam také šest lidí, kteří čekají na výsledky testů.

  • Projekt Kultura doma umožní vybírat vstupné na kulturu online

    Dnes ve 12:00 začala fungovat nová webová platforma nazvaná Kultura doma. Cílem jejích tvůrců je vytvořit přehlednou databázi současné umělecké online produkce, která usnadní divákům orientaci v aktuálním kulturním dění. Chce také pomoci kulturní scéně, která se ze dne na den musela přesunout do virtuálního prostředí. Projekt Kultura doma proto umožní umělcům a institucím na svá představení vybírat vstupné. Z části vstupného bude podpořen Český červený kříž na pomoc v boji proti koronaviru.

  • Koncentrace oxidu dusičitého v ČR za dobu karantény klesla

    Koncentrace oxidu dusičitého v ČR za dobu platnosti omezení spojených s koronavirem klesla. Vyplývá to ze srovnání družicových snímků. Není ale zcela jasná příčina, zřejmě jde o kombinaci vlivů, uvedl na blogu meteorologů Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Zdrojem oxidu dusičitého jsou především doprava a průmysl. Z družicových snímků podle meteorologa jasně vyplývá, že v období od 16. března, kdy byla v Česku vyhlášená karanténa, až do 8. dubna 2020 byly koncentrace oxidu dusičitého výrazně nižší než ve stejném období v roce 2019. Pokles je podle něj znatelný na mapě světa, Evropy i Česka.

  • 400. Číslo, které bude o další strategii vlády rozhodovat příští týden

    Další rozhodnutí o prodloužení nouzového stavu po 30. dubnu je podle epidemiologa Romana Prymuly ryze politické.

    „Dokázal bych si představit další chod těch opatření s nouzovým stavem i bez něj,“ řekl. Česko podle něj získalo čas k tomu, aby dokázalo včas reagovat na další nárůst případů, třeba i Chytrou karanténou.

    Hranice počtu nových případů je podle něj 400. „Pokud počet nových případů v příštím týdnu za jeden den přesáhne počet 400, je jasné, že další opatření uvolňovat nebudeme.“

  • Vláda za ochranné pomůcky utratila 12 miliard

    „Jedna věc je bojovat s koronavirem půl roku a dělat rozhodnutí dlouho dopředu, zatímco pobíráme celé platy. Druhá věc je vcítit se do kůže lidí, kteří teď mají příjem nula a nevědí, co za 14 dnů dají dětem k večeři,“ řekl k dalším politickým strategiím předseda českých stomatologů Roman Šmucler.

    Šmucler zároveň vyzval k podpoře lokálních výrobců, trh se podle něj obnovuje den za dnem a ceny ochranných pomůcek klesají. S tím souhlasil i Martin Balík z KARIM Všeobecné fakultní nemocnice.

    Roman Prymula to v České televizi podpořil. Za celou dobu podle něj ministerstva vnitra a zdravotnictví utratila za ochranné pomůcky dohromady 12 miliard korun.

  • Remdesivir pomáhá přibližně v polovině případů

    Martin Balík coby vedoucí lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny z pražské VFN je k účinkům nadějného léku remdesivir proti koronaviru stále skeptický.

    „Podle nejnovější anglické studie na 70 případech vyšlo najevo, že po užití remdesiviru došlo ke zlepšení u 47 % pacientů. Z nich ale více než polovina i dále stonala a někteří z nich i potom zemřeli. Musí se počítat s tím, že zlepšení nastává přibližně u poloviny populace,“ řekl v České televizi.

    Právě ve Všeobecné fakultní nemocnici byl remdesivir na českém pacientovi použit zatím poprvé. Šlo o pražského taxikáře hospitalizovaného v polovině března s podezřením na pneumonii. Později byl v kritickém stavu napojen na plicní ventilátor i mimotělní krevní oběh. Jakmile se jeho stav začal mírně zlepšovat, lékaři nasadili remdesivir. Podle Balíka je pacient stabilizovaný, reaguje zatím podle očekávání.

  • „Rizikové skupiny budeme znát přesně až v řádu měsíců“

    Podle lékaře Martina Balíka z Všeobecné fakultní nemocnice bude trvat několik měsíců, než se vědecky jasně vydefinují rizikové skupiny nákazy koronavirem.

    Řekl to v České televizi. Nelze na to ale podle něj čekat. „Musíme vrátit zdravotnictví do chodu, abychom tady potom neměli vlnu zanedbaných diagnóz,“ řekl. Zpětně se mohou projevit zhoršené případy kardiologických, stomatologických nebo onkologických nemocí.

  • Šmucler: Promoření se nevyhneme. Pojďme vrátit do chodu zdravotnictví

    „Nediskutujme o promoření, protože o imunizaci populace nemohl žádný odborník nikdy pochybovat,“ řekl předseda České stomatologické společnosti Roman Šmucler.

    Česká společnost by se podle něj neměla strašit scénáři, které jsou přirozené a nevyhnutelné. Vyzval místo toho k praktickému řešení problémů, hlavně k zajištění chodu zdravotnictví, které momentálně funguje na 50 %.

    Omezeny jsou neakutní operační zákroky nebo některá preventivní vyšetření, včetně těch nádorových. Tato onemocnění přitom ročně stojí za úmrtím tisíců dalších Čechů. Prymula souhlasil, že nastartování zdravotnictví je momentálně priorita.

  • Prymula: Češi zákaz porušují, příští víkend přijde nárůst

    „Když se populace dozvěděla, že je křivka poměrně příznivá a začalo se nám epidemii zastavit v explozivní fázi, tak se lidé v rámci euforie začali chovat naprosto nestandardně,“ řekl v navazujícím bloku Otázek Václava Moravce na ČT epidemiolog a někdejší šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

    Mluví o tom, že Češi v posledních dnech více než dříve porušují stanovená bezpečnostní opatření, například povinné nošení roušek nebo zákaz shlukování.

    Méně opatrnosti lidí se podle něj projeví nejdříve za týden, Prymula očekává nárůst nových případů.

  • Sanovat aerolinky Smartwings? Podle vlády ano

    „Pokud něco sanovat v případě velmi hluboké krize, tak je to krachující Škoda Auto. Ale zachraňovat v současné době nějakou česko-čínskou firmu, která nemá žádný strategický význam, by bylo vyhazování peněz,“ řekl Tomáš Prouza v ČT na adresu firmy Smartwings českého miliardáře Jiřího Šimáně, který pod sebou drží i českou aerolinku ČSA.

    49,92procentní podíl ve firmě momentálně drží činská CITIC Group.

    Premiér Andrej Babiš i vicepremiér Karel Havlíček v minulosti řekli, že krvácející aerolinky Smartwings stát chtějí podpořit. „České aerolinie jsou momentálně ne svojí vinou v situaci, že jsou ve finále,“ řekl s tím, že stejný případ se týká všech aerolinek ve světě. Na Západě podle něj státy přistupují k jejich záchraně, například formou záruk.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy