Hlavní obsah

Držíte-li suchý únor, raději zavřete oči. Skotská whisky loni zažila rekordní vývoz

Držíte-li suchý únor, raději zavřete oči. Skotská whisky loni zažila rekordní vývoz.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Hodnota vývozu skotské whisky se v loňském roce zvýšila o téměř osm procent na 4,7 miliardy liber (138,7 miliardy Kč). Objem vývozu stoupl o 3,6 procenta na 1,28 miliardy lahví o objemu 0,7 litru. K růstu vývozu přispěla vyšší poptávka z Indie, Francie a USA a zájem o dražší skotskou. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil britský daňový úřad HMRC.

Článek

Růst prodeje v posledních letech táhne hlavně vyšší poptávka po jednosladové whisky, tzv. single malt, která se vyrábí v jedné palírně a je dražší než tzv. blended neboli míchaná whisky. Vývoz jednosladové se zvýšil o 11,3 procenta na 1,3 miliardy liber.

Nejvíce skotské „doteklo“ do USA

Největším vývozním trhem podle hodnoty byly loni opět Spojené státy. Vývoz do USA stoupl o 7,8 procenta na 1,04 miliardy liber. Vůbec poprvé tak vývoz skotské do některé ze zemí překonal jednu miliardu liber.

Podle objemu vývoz táhla hlavně Indie, kam se export zvýšil o 23,1 milionu na 112,6 milionu lahví. Vývoz do USA i Francie stoupl o 9,4 milionu lahví. Naopak vývoz do Německa a Španělska klesl.

Producenti se obávají brexitu. EU zkonzumuje třetinu

Británie má do šesti týdnů opustit Evropskou unii a stále není rozhodnuto o vzájemném obchodu mezi oběma celky. To dělá starosti zvláště producentům skotské, protože EU se na jejich světovém prodeji podílí zhruba třetinou, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované