Hlavní obsah

Důchodce, jemuž se zdálo o muslimech a chtěl zapalovat jejich ženy, dostal 4 roky a ochranné léčení

Soud vynesl rozsudek v kauze teroristy-seniora z Bakova nad Jizerou.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

V Praze skončil po týdnu proces s mužem, který kácel stromy na koleje a pokusil se to svést na migranty.

Článek

Po týdnu od zahájení procesu vynesl Krajský soud v Praze verdikt v případu seniora z Bakova nad Jizerou, který kvůli obavám z islámu málem způsobil vážné železniční neštěstí.

Za to, že v létě 2017 na koleje dvakrát pokácel stromy, do nichž narazily vlaky, mu soud vyměřil 4 roky vězení. Také má nařízenou ochrannou ambulantní péči a musí nahradit škodu přes 200 tisíc korun.

Soudce Jiří Wažik konstatoval, že vina obžalovaného je zcela prokázaná. Nízký trest, který je dokonce pod minimální sazbou uváděnou pro tyto případy trestním zákoníkem, zdůvodnil sníženou příčetností obžalovaného.

Jaromír Balda je podle soudce obětí manipulací veřejně známých osob šířících nenávist. Protože ale byla jeho příčetnost pouze snížená, nikoliv zcela vymizelá, je za své činy zodpovědný.

Podívejte se, co na čtyřletý trest říká Baldova manželka:

Helena Baldová, manželka potrestaného mužeVideo: Hanuš Hanslík

Manželka obžalovaného po vynesení rozsudku médiím řekla, že čtyři roky vězení znamenají pro Baldu při jeho zdravotním stavu doživotí. Balda sám při odchodu ze soudní síně zašeptal, že je mu zle. Opíral se při chůzi o zeď.

Jaromír Balda soudu neřekl, zda se s trestem smíří, či zda se proti němu hodlá odvolat. Ponechal si lhůtu na rozmyšlenou. To samé udělal i státní zástupce, přestože soud rozhodl přesně podle jeho návrhu.

Státní zástupce Martin Bílý zároveň médiím potvrdil, že Balda je úplně prvním člověkem v České republice, který byl v současnosti odsouzený za teroristický útok.

Videoreportáž: Je to milý děda, říkají o obžalovaném sousedé

Obžalovaný u soudu přiznal, že ho v noci děsily sny, ve kterých přijíždějí do České republiky vlaky s tisícovkami muslimů.

Znalci z oboru zdravotnictví o něm řekli, že by se měl léčit, jinak bude společnosti stále nebezpečný.

Podle znalců trpí poruchou osobnosti a jeho stav se bude zhoršovat. Je prý podprůměrně inteligentní, ale věděl, co dělá. Jen si prý příliš neuvědomoval, co může způsobit.

Sám Balda, který v době páchání trestné činnosti pomáhal v předvolební kampani hnutí SPD, soudu řekl, že svých činů lituje. Prý podléhal falešným zprávám o hrozící muslimské invazi. Dnes už prý ví, že udělal hloupost a neměl takovým zprávám věřit.

Reklama

Související témata:

Doporučované