Hlavní obsah

Důchodkyně, která rozhodla o tom, kdo bude rakouským prezidentem

 

Reklama

Očima zpravodaje Seznamu ve Vídni: Žena, která přežila Osvětim, podpořila Van der Bellena a otřásla sociálními sítěmi.

Článek

Byl to možná jeden z rozhodujících momentů rakouského prezidentského klání, i když začal velmi nenápadně. Vedení kampaně Alexandra Van der Bellena se ozvala dcera 89leté důchodkyně. Maminka prý chce pomoci v boji proti zvolení Norberta Hofera.

Teď ji zná celé Rakousko, i když jen křestním jménem. Paní Gertrude bylo šestnáct, když nastoupila do dobytčátku směřujícího do Osvětimi. Přežila jako jediná z rodiny. Po osvobození se vrátila do Vídně. Nikdy veřejně nevystupovala. Teprve prezidentská volební kampaň ji přiměla změnit postoj.

Poselství, které natočila, vidělo během několika dnů přes milion dvě stě tisíc diváků. Paní Gertrude se k nim obrací s neskrývanými obavami. Podobnou atmosféru ve společnosti prý zažila jen jednou: Když musela nosit na prsou žlutou hvězdu.

„Urážky, ponižování, očerňování. Najednou jde o to, probudit v lidech to nejnižší…To vše už jsme tu jednou měli,“ říká Getrude ve svém apelu.

V proslovu paní Gertrude se objevuje ještě jedna klíčová věta: „Není možné pořád si stěžovat a nejít volit.“ Právě zvýšená účast dosavadních nevoličů nakonec vynesla Van der Bellenovi prezidentský úřad.

Video paní Gertrude narazilo vedle vřelého přijetí i na bouři kritiky na sociálních sítí, především ze strany Hoferových příznivců. Část z nich se držela v mezích slušnosti a respektu ke staré dámě, některé weby ale raději diskusi pod jejím videem zablokovaly.

Přímo z Vídně: reportáž o vítězství Van Der Bellena

Reklama

Doporučované