Hlavní obsah

Duda podpořil rozšíření dolu Turów, proti kterému Češi protestují

Foto: Profimedia.cz

Polský hnědouhelný důl Turów, v pozadí stejnojmenná tepelná elektrárna.

Reklama

Jasná podpora polskému hnědouhelnému dolu Turów i záruky horníkům. Tak se dá vyložit víkendová návštěva polského prezidenta Andrzeje Dudy v Bogatyni nedaleko hranic s Českem. Proti rozšíření dolu přitom bojuje Liberecký kraj i české obce v příhraničí.

Článek

„Tato elektrárna se rozvíjí a bude se rozvíjet. Rozvíjí se, protože tu vznikne nový energetický blok, který bude zanedlouho dodávat elektřinu dalšímu milionu domácností. Bude spoléhat na uhlí, které se tu dobývá, ale s uplatněním nejmodernějších nízkoemisních technologií,“ řekl polský prezident Andrzej Duda při své sobotní návštěvě Bogatyně. Účastnil se tam oslav hornického svátku sv. Barbory.

Ve svém předvolebně laděném projevu Duda podpořil horníky i těžbu a spalování uhlí, na němž stojí dosavadní polská energetika. Prezident, který příští rok na jaře bude obhajovat mandát, v Bogatyni zároveň sliboval rozvoj moderních technologií a ochranu životního prostředí.

Taková transformace má podle Dudy jít ruku v ruce s uvážlivým čerpáním polského přírodního bohatství tak, aby se nebrzdil rozvoj a neubližovalo se rodinám. „Dnes váš provoz, důl a elektrárna zajišťují v ohromné míře energetickou bezpečnost Polska,“ vyzdvihl opakovaně před horníky význam Turówa – dolu i blízké stejnojmenné uhelné elektrárny.

Polská společnost PGE, jejímž většinovým vlastníkem je stát, plánuje rozšíření dolu až na 30 kilometrů čtverečních i dostavbu elektrárny. Těžit se má do roku 2044 až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit o 14,6 hektaru podél silnice z německé Žitavy do polské Bogatyně.

Odpor z Česka

Proti rozšíření dolu má ale námitky česká strana, která nevěří polskému ujišťování, že to nebude mít negativní dopady na okolí. České ministerstvo životního prostředí v listopadu odeslalo zamítavé stanovisko k rozšíření těžby. Polské úřady by měly o budoucnosti dolu rozhodnout v březnu 2020.

Reportáž Seznamu z okolí dolu Turów:

Okolní české obce se obávají hlavně zvýšení hluku, prašnosti a ovlivnění kvality vody na české straně hranice. Dolu jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Ztráty vody se ale bojí i obce kolem Chrastavy nebo Frýdlantu.

Proti rozšíření dolu se v pondělí spustila i česká petice. Stojí za ní Liberecký kraj, místní obce a ekologická organizace Greenpeace. Adresátem bude petiční výbor Evropského parlamentu.

Polsko připouští možný úbytek vody kolem osady Uhelná, chce mu prý zabránit vybudováním hydroizolační stěny. Polské investice jsou ostatně i jeden z požadavků, které česká vláda poslala spolu s nesouhlasem rozšiřování těžby.

Reklama

Doporučované