Hlavní obsah

Divadla se nemusejí omlouvat za „znásilňujícího“ Ježíše. Víra nadsázku unese, řekl soud

Soudce Michal Ryška popisuje, proč se divadla nemusí omlouvat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Brněnská divadla se nemusejí omlouvat kardinálu Dominiku Dukovi za uvedení dvou kontroverzních her.

Článek

Duka a jeho právník Ronald Němec, který se k žalobě připojil, chtěli omluvu po Centru experimentálního divadla (CED) a Národním divadle Brno, a to za zásah do svých osobnostních práv.

Zamítavý rozsudek městského soudu je pravomocný, ve středu ho potvrdil Krajský soud v Brně. Žaloba se týkala uvedení her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018. Objevila se v něm mimo jiné scéna, ve které Ježíš znásilňuje muslimku.

Podle soudce Michala Ryšky není omezování svobody projevu v tomto případě nutné. „Umělecký projev používá specifické výrazové prostředky, používá symboliku, nadsázku. Pokud má potenciál přispívat k diskuzi o otázkách veřejného zájmu, tak je právně přípustný i za cenu oběti na náboženském sentimentu části věřících osob,“ vysvětlil.

Podle něj jsou „víra a tolerance věřících v demokratické společnosti natolik pevné, aby toto unesli".

Duka a Němec se obrátí na Nejvyšší soud

Postup divadla podle kardinála silně zasáhl do jeho vyznání, proti středečnímu rozsudku chce spolu s právníkem Ronaldem Němcem podat dovolání k Nejvyššímu soudu a případně i stížnost k soudu ústavnímu. „Úspěšnost nebo neúspěšnost žalobců není důležitá. Otázkou je, jestli chceme společnost, ve které se můžeme beztrestně urážet a být k sobě neslušní, anebo chceme společnost, kde spolu můžeme v rámci mantinelů nesouhlasit,“ uvedl Ronald Němec.

Divadelní strana sporu pochopitelně výsledek přivítala a považuje jej za vítězství zdravého rozumu.

„V zásadě šlo o něco jiného než o ochranu osobnosti. Žalobci chtěli do českého právního řádu oklikou zařadit delikt rouhání, to se díky soudu nepovedlo. Stát se musí na základě Listiny základních práv a svobod chovat neutrálně a nesmí jednu víru privilegovat nad ateismus nebo jinou víru,“ komentoval soudní verdikt právní zástupce Centra experimentálního divadla Michal Šalamoun.

Reklama

Doporučované