Hlavní obsah

Dunaj duní, Dunaj valí. Legendární česká skupina se po 20 letech vrátila na pódia

Dunaj, model 2019.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Nejoriginálnější rocková skupina 90. let je zpět. Na příští jaro chystá turné se svou někdejší zpěvačkou Ivou Bittovou.

Článek

Přišli na pódium, chopili se nástrojů a bez jediného slova začali hrát. O hodinu a půl později odcházelo publikum z jejich koncertů v extázi z nekončícího přívalu energie, která se rozlila sálem.

Živá vystoupení brněnské skupiny Dunaj byla zřejmě tím nejintenzivnějším hudebním zážitkem, jaký česká hudební scéna 90. let nabízela. Poslední koncert odehráli v prosinci 1997 v pražském klubu Belmondo. V létě 1998 zemřel v pouhých 43 letech frontman skupiny Jiří Kolšovský. Dunaj se – s jedinou výjimkou v květnu 2001 – odmlčel. A jeho fanoušci si mysleli, že je to definitivní konec.

Jenže nebyl. „Mladá perspektivní kapela“, jak o sobě v nadsázce mluví zralí muži kolem šedesátky, se loni znovu sešla při natáčení filmu „Dunaj vědomí“ – a začala zase živě hrát. „Zjistili jsme, že se máme rádi,“ shrnují to během rozhovoru pro pořad Šťastné pondělí TV Seznam před zářijovým koncertem v pražské Akropoli stručně členové skupiny, která vznikla v roce 1986, ve své nejslavnější éře vydala šest alb a odehrála stovky koncertů v Česku i v zahraničí.

Dunaj model 2019 je pochopitelně jiný než před 25 lety. Kapela se nakonec rozhodla, že nebude na místo Jiřího Kolšovského hledat nového zpěváka – jeho roli převzal basový kytarista Vladimír Václavek, který spolu s kytaristou Josefem Ostřanským a bubeníkem Pavlem Koudelkou udržují v chodu to možná nejoriginálnější, co se v české hudbě za posledních 30 let objevilo. Nechtějí ale dokola hrát jen staré hity, které jejich publikum zná do posledního taktu. Chystají novou desku a na jaře 2019 vyjedou na turné se svou někdejší zpěvačkou z 80. let Ivou Bittovou.

Podívejte se na rozhovor Jindřicha Šídla se členy skupiny Dunaj nahoře ve videu v článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované