Hlavní obsah

Důsledek auditu o Babišově střetu zájmů: Premiéra by měl nahradit Zeman

Foto: ČTK/Šimánek Vít, ČTK

Nejčistším řešením aktuálního problému se střetem zájmů českého premiéra je do Evropy na jednání o penězích poslat prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Česko se může s Bruselem o závěry auditu soudit. Hrozí tak, že přijde o peníze úplně, varuje senátor Wagenknecht.

Článek

Plné ruce práce teď bude mít česká státní správa s řešením následků finální auditní zprávy Evropské komise, která se zaměřila na střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Podle dosud neoficiálních informací i konečný audit dospěl přes námitky českých ministerstev k tomu, že český premiér ve střetu zájmů je. A to dle evropského i českého práva.

Česko tak bude muset vracet zřejmě stamiliony korun do unijního rozpočtu. A to přesto, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová tvrdí, že je ještě šance závěry rozporovat, protože nejde o úplně konečný verdikt. Mluvčí Evropské komise ovšem kontroval, že zpráva konečná je a Česko má dva měsíce na to, aby situaci napravilo dle doporučení auditorů.

Jaký je tedy postup? „Zpráva je finální a vypořádaná. V této chvíli auditní zprávu převezme jiný útvar Generálního ředitelství pro regionální politiku Evropské komise a ten bude stanovovat konečné korekce. Tedy kolik peněz přesně bude Česko do unijního rozpočtu vracet,“ popsal pro Seznam Zprávy senátor Lukáš Wagenknecht, který dříve řídil auditní sekci na ministerstvu financí.

Česko má tedy šanci při jednáních zmírnit rozpočtový dopad, změnit závěr auditu však už nemůže.

Snížení částky, kterou by mělo vrátit do bruselské kasy, může dosáhnout dvěma způsoby. Buď smírčím řízením s Evropskou komisí, nebo se může obrátit přímo na Soudní dvůr Evropské unie. „Pokud by po smírčím řízení verdikt Evropské komise Česko přijalo, což v jiných případech běžně dělá, může v rámci rozpočtového období přesunout peníze, které bude muset vrátit, na jiné projekty a znovu je načerpat. Pokud naopak půjde soudní cestou, budou tyto stamiliony nenávratně ztraceny,“ doplňuje Wagenknecht.

Podívejte se na závěry předběžné zprávy auditorů Evropské komise:

+66

Klíčové ovšem bude, jak se Andrej Babiš, potažmo vláda postaví k premiérovu střetu zájmů. Je to totiž vysoce politická hra, v níž jde o vliv Česka v Evropské unii. Aktuálně se projednává a finalizuje rozpočet Evropské stále ještě osmadvacítky na rozpočtové období pro roky 2021 až 2027. A premiér porušující evropská pravidla o střetu zájmů by mohl svým hlasováním o rozpočtu způsobit, že by byl přijat nezákonně.

„Je tam jednoduchý mechanismus, že by Andreje Babiše mohl na Evropské radě zastoupit prezident Miloš Zeman, nikdo jiný. Je to rozhodně nejčistější řešení, které neohrožuje právoplatné přijetí takto klíčového dokumentu, jakým je rozpočtový rámec. Samozřejmě je druhá varianta, že ostatní premiéři a prezidenti vezmou na sebe riziko, že nechají hlasovat člověka ve střetu zájmů a budou se spolupodílet na protiprávním jednání,“ vysvětluje pirátský senátor.

Premiér má k vyřešení střetu zájmů několik možností. Jednou z nich je samozřejmě prodej Agrofertu. „Ale to po něm nikdo nechce. Ono stačí, když jeho firma přestane pobírat dotace, nebude se účastnit veřejných zakázek. A zbaví se médií,“ nastínil Wagenknecht.

Pro připomenutí. Předběžná zpráva auditorů vyčíslila vratku do evropského rozpočtu kvůli střetu zájmů Andreje Babiše a pochybení českých úřadů při přidělování dotací Agrofertu na 451 milionů korun.

Reklama

Doporučované