Hlavní obsah

Důvodů pro Hamáčkovu rezignaci přibývá, zní z opozice po nových odhaleních

Foto: Seznam Zprávy

Žádné překvapení, reaguje na zprávy o roli Hradu opozice.

Reklama

aktualizováno •

Jediný rozhodný krok, který Jan Hamáček udělal, byl, že vyhodil pana Netolického z České pošty. Takto kdyby pan ministr vnitra dokázal řídit poštu a vyexpedovat každý balík, bylo by to lepší, uvedl poslanec Skopeček.

Článek

Lídři opozice se shodují, že nové informace o roli Hradu publikované Seznam Zprávami potvrzují, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se chystal do Moskvy jednat o získání vakciny Sputnik V a pořádání summitu Putin-Biden v době, kdy už věděl, že za výbuchy ve Vrběticích stojí agenti GRU.

Podle oslovených politiků zjištění potvrzuje jejich přesvědčení, že na přípravách cesty se musel podílet Hrad a že Jan Hamáček lže, když chystanou cestu označuje za kamufláž.

Nová zjištění si přečtěte v odkazu:

„Ukazuje se stále silněji, že Jan Hamáček lhal, když tvrdil, že do Moskvy jet nechtěl. Chystal se letět do Ruska jednat o Sputniku a dalších věcech ve chvíli, kdy již věděl, že agenti GRU zorganizovali výbuch ve Vrběticích, který zabil dva české občany a způsobil stamilionové škody. To je naprosto nepřijatelné a neobhajitelné,“ komentoval aféru Jana Hamáčka po zveřejnění nového zjištění předseda ODS a kandidát na premiéra koalice SPOLU Petr Fiala.

Podle něj stále platí, že by měl Jan Hamáček rezignovat. „Vyzvali jsme ho k tomu už před několika dny, důvodů stále přibývá,“ míní.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je pak jediné, co je v této kauze nepochopitelné, jen to, že Jan Hamáček stále nerezignoval. „Zapojení prezidenta Zemana a jeho okolí mě vůbec nepřekvapuje,“ uvedla pro Seznam Zprávy. Jan Hamáček pak podle ní má jen z ostudy kabát. „Že lhal, už vidí úplně každý, a on přitom sveřepě trvá na své konstrukci s kamufláží. Před spojenci z EU a NATO jsme za pitomce. Fakt už stačilo,“ dodala.

Šéf Pirátů a jejich kandidát na premiéra společně s hnutím STAN Ivan Bartoš Seznam Zprávám řekl, že proruský příklon prezidenta Zemana je dlouhodobě známý. „Tvrdě odmítáme především jeho snahu o zlehčování či relativizaci incidentu ve Vrběticích a podkopávání nohou naší diplomacii,“ uvedl.

Zopakoval, že podle něj informace ze sněmovních výborů a z médií pak potvrzují názor Pirátů, že se Hamáček na cestu do Moskvy skutečně připravoval. „Nešlo o žádné fingování, jak se snažil v uplynulých dnech tvrdit,“ dodal Bartoš.

Jeho koaliční kolega - šéf Starostů Vít Rakušan a jejich kandidát na ministra vnitra - pak reagoval obdobně.

„Jsem od začátku přesvědčen, že o cestě do Moskvy musel být informován i Hrad, není to žádné překvapení. Rusko je zájmovou zemí Pražského hradu a Pražský hrad je zájmovým místem Ruska,“ komentoval nové informace Seznam Zpráv.

Podle něj by byl celý příběh až komický, plný špatných hereckých výkonů, malých motivů a lží, kdyby nešlo o bezpečnost a pověst naší země.

K případu okolností cesty Jana Hamáčka do Moskvy se v nedělní Partii na CNN Prima News vyjádřila i vicepremiérka Babišovy vlády Alena Schillerová (za ANO). „To, že si Jan Hamáček naplánoval cestu do Moskvy, nebylo to nejmoudřejší, co mohl udělat,“ řekla v pořadu. Podle ní je ale nepřípustné obviňovat Hamáčka z toho, že chtěl v Rusku handlovat. „On to odmítl, já nemám důvod mu nevěřit,“ uvedla. Na otázku, zda věří jeho verzi o kamufláži, podotkla, že v tom mu do hlavy nevidí.

Podle poslance a experta občanských demokratů na finance Jana Skopečka pak Jan Hamáček stále dostatečně nevysvětlil, proč plánoval cestu do Moskvy, když už bylo několik dní jasné, že ruští zpravodajci zde vyhodili muniční sklad do vzduchu.

Uvedl, že během jednání Sněmovny v uplynulých dnech Hamáček jen vršil další otázky. „Jediný rozhodný krok, který udělal, byl, že vyhodil pana Netolického z České pošty. Takto kdyby pan ministr vnitra dokázal řídit poštu a vyexpedovat každý balík, tak Česká pošta nemusela být ve ztrátě větší než jedna miliarda,“ komentoval dění posledních dní.

Pardubický hejtman Netolický potvrdil, že Jan Hamáček cestu do Moskvy plánoval a nešlo o kamufláž. Podrobnosti ZDE.

Podle Skopečka indicie nasvědčují, že zahraniční cesta byla skutečně připravována. „Je nelogické, aby ve chvíli, kdy se tu taková věc stala, Jan Hamáček za jakýmkoliv účelem organizoval cestu do Ruska,“ dodal.

Nad Hamáčkovou cestou se o hodinu později v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce střetly šéfka TOP09 Markéta Adamová Pekarová a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

A to o to, zda chování Jana Hamáčka je vlastizrádné či nikoliv. Adamová Pekarová zopakovala, že na svých stanoviscích z minulých dní by nic neměnila. „Jsou opravdu na místě,“ uvedla. Podle ní dosud nebylo dostatečně vyvráceno, že by Hamáček jel informace o Vrběticích vyměnit za vakcinu Sputnik V.

S tím nesouhlasila Jana Maláčová a svého stranického kolegu bránila. „Doposud nebyly předloženy žádné důkazy a místo toho, abyste se omluvila, že jste přestřelila, tak couváte, a točíte to kolem cesty do Moskvy,“ reagovala na obvinění Pekarové Adamové. Připomněla, že to byl právě Jan Hamáček, kdo razantně vystoupil proti Rusku v kauze Vrbětice, když rozhodl o vyhoštění 18 ruských agentů.

Reklama

Doporučované