Hlavní obsah

Dva roky v čínském vězení, americká podnikatelka obviněná ze špionáže by se mohla vrátit domů

Sandy Phan-Gillisové hrozil až trest smrti.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Americké podnikatelce Sandy Phan-Gillisové hrozil v Číně za špionáž až trest smrti.

Článek

Podnikatelce, kterou Čína odsoudila ke třem a půl letům odnětí svobody za špionáž, svitla naděje na předčasné propuštění. Američanka s čínskými kořeny Sandy Phan-Gillisová už ve vězení strávila více než dva roky, teď by se mohla dočkat vytoužené deportace.

Americkou podnikatelku zatkla čínská policie při obchodní cestě do Macaa v březnu 2015. Zpočátku ji zadržovala na neznámém místě. Jejímu manželovi Jeffu Gillisovi trvalo téměř dva týdny, než prostřednictvím americké ambasády zjistil, že jeho manželka byla zadržená čínskou státní bezpečností.

Tamní vyšetřovatelé ji obvinili ze špionáže, nicméně nezveřejnili konkrétní provinění, protože se jednalo o státní tajemství. Agentura Reuters ale připomíná, že Čína státní tajemství vymezuje velmi široce - od vládních směrnic až po data narození vrcholných politiků.

Za špionáž hrozí až trest smrti

John Kamm z lidskoprávní organizace Dui Hua, která sleduje dodržování lidských práv a zákonů v Číně, uvedl, že Phan-Gillisové dávají tamní zákony právo na propuštění a vyhoštění. Podle jeho názoru ji čínské úřady deportují už brzy. Kamm také doplnil, že Phan-Gillisová dostala mírnější trest. Hrozil jí až trest smrti.

Kamm vidí za posunem v případu vězněné podnikatelky intervenci americké vlády, a to především ministra zahraničních věcí Rexe Tillersona, který navštívil Peking minulý měsíc.

Ačkoliv o konkrétních proviněních čínské úřady neprozradily nic bližšího, manžel Phan-Gillisové Jeff Gillis agentuře AP už loni řekl, že obvinění jsou zcela nesmyslná. Phan-Gillisová se měla dopustit špionáže v roce 1996, v uvedeném roce přitom v Číně vůbec nebyla. Podle ní samotné se jedná o politický proces.

Reklama

Doporučované