Hlavní obsah

Dva zranění po výbuchu v Texasu, exploze je už čtvrtá za poslední tři týdny

Další výbuch v texaském Austinu.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Po nedělním výbuchu v Texasu byli do nemocnice převezeni dva muži. Jedná se už o čtvrtý výbuch za poslední tři týdny, který se odehrál ve městě Austin. Policie vidí mezi jednotlivými incidenty spojitost, mohly by mít rasový podtext.

Článek

Dva muži byli v neděli večer převezeni do nemocnice s vážnými zraněními po explozi v texaském Austinu. Muži jsou ve věku dvaceti let, jejich zranění jsou vážná, ale neměli by být ohroženi na životě. Zatím není jasné, co explozi způsobilo.

Výbuch je už čtvrtým v pořadí, který se v Austinu za poslední dobu odehrál. V předchozích třech týdnech řešili policisté tři případy výbuchu balíčkových bomb, při nichž zemřeli dva lidé a dalších několik bylo zraněno. Nedělní výbuch zatím nebyl spojený s předchozími explozemi, ale vyšetřovatelé tuto možnost ani zdaleka nevylučují. Místní policie spekuluje, že by to mohly být zločiny z nenávisti a že pachatel se prostřednictvím bomb snaží zanechat vzkaz.

Šéf místní policie Brian Manley řekl pro server Sky News, že došlo k výbuchu, ale že další okolnosti vyšetřovatelé teprve prošetřují, protože zatím neměli možnost dostat se k místu, kde se událost stala. Policie varuje obyvatele, aby při otevírání balíčků byli obezřetní. Policisté se navíc obávají, že útoky mají rasový motiv, jelikož oběťmi byli Afroameričané a Hispánci. Výbuch se odehrál několik kilometrů od místa, kde explodovaly tři předchozí bomby. Minulé výbuchy zabily dva muže afroamerického původu.

Austinské policii pomáhá po pachateli pátrat na 500 federálních agentů. Před posledním výbuchem policie uvedla, že bombové útoky jsou považovány za možné zločiny z nenávisti a že odpovědná osoba se pokoušela tímto způsobem vyslat vzkaz. Policie zatím obdržela 735 hovorů ohledně podezřelých zásilek. Podle serveru CNN nabízí odměnu 115 tisíc dolarů za informace, které by vedly k dopadení pachatele.

Reklama

Související témata:

Doporučované