Hlavní obsah

Dvě tváře Meghan Markleové: V USA se jí daří, Brity dělí jako brexit

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry, vévoda ze Sussexu a vévodkyně Meghan Markleová na středečním galavečeru pro veterány v New Yorku.

Reklama

Ve Spojených státech amerických je špičkovou celebritou a sociální aktivistkou, v Británii stále zůstává polarizující osobností. Americký obraz Meghan Markleové ostře kontrastuje s pověstí, kterou má vévodkyně ve Velké Británii.

Článek

Když se minulý týden princ Harry objevil v doprovodu své manželky Meghan na galavečeru pro veterány v New Yorku, s úsměvem na tváři prohlásil, že „žije svůj americký sen“. Stejně tak nejspíš Meghan, která si po odchodu z Velké Británie v USA vybudovala pověst filantropky, multimediální podnikatelky a bojovnice za práva na rodičovskou dovolenou, poukazuje deník The New York Times.

Její novou image jí ale stále narušují dozvuky „bývalého“ života v Londýně. Vévodkyně ze Sussexu vede soudní spor s britskými bulvárními novinami The Mail on Sunday kvůli narušování soukromí, kterého se podle Meghan novináři dopustili zveřejněním dopisu, jenž poslala svému otci. Ve středu se ale Markleová musela omluvit za to, že před soudem pronesla nepravdivé výroky.

Problematická prohlášení se týkala rozsahu její spolupráce s autory knihy o ní a princi Harrym. Právníci vévodkyně ze Sussexu dříve uvedli, že ona ani její manžel s autory publikace, která lichotivě pojednává o páru, nikdy nespolupracovali. Vydavatelství Associated Press ovšem tvrdí, že Meghan byla s autory knihy Finding Freedom opakovaně ve spojení a dopis napsala s vědomím toho, že by mohl být zveřejněn.

Meghan uvedla, že soud nechtěla uvádět v omyl a že jí v tomto případě pouze selhala paměť. Bulvární noviny, které se do sporu s párem dostaly ještě před jeho odchodem z Velké Británie, ale trvaly na tom, aby se vévodkyně za mylné výroky omluvila. Bulvární deník The Sun v reakci na to zveřejnil nelichotivou karikaturu Meghan Markleové a tituloval ji slovy „Little Miss Forgetful“ (v překladu Slečinka zapomnětlivá) s odkazem na sérii britských knížek pro děti.

Ve Velké Británii tak Meghan zůstává postavou, která polarizuje společnost snad víc než odchod země z Evropské unie.

Někteří, zejména mladí Britové, ji obdivují za to, že do zatuchlé královské rodiny vnesla závan čerstvého vzduchu, další jsou pak přesvědčeni, že její nepravdivé výroky před soudem zapadají do širšího vzorce neupřímného a manipulativního chování.

„Většina lidí jich má plné zuby,“ uvedl pro The New York Times britský královský historik Penny Junor. „Řekli, že chtějí soukromí, ale nepřestali vyhledávat pozornost. A teď po těch všech měsících jsme zjistili, že (vévodkyně Meghan) u soudu lhala nebo se nemohla rozpomenout,“ vysvětluje Junor.

Američanům to nevadí

Historik Junor zdůrazňuje, že tyto eskapády Američany příliš nezajímají. Ve Spojených státech se navíc páru daří kontrolovat svou image mnohem lépe než v Británii, kde médiím dominuje bulvární tisk. Pověst Meghan Markleové v USA tak výrazně kontrastuje s tím, jak vévodkyni vnímají v zemi, do které se narodil její manžel princ Harry.

Je to už devět měsíců, co se Harry a Meghan objevili u Oprah Winfreyové a královskou rodinu obvinili z bezohledného zacházení a chování hraničícího s rasismem. Vévodkyně Meghan si mezitím v USA vydobyla pozici špičkové celebrity, byznysové majitelky, investorky i sociální aktivistky.

Společně s Harrym podepsali lukrativní programové smlouvy s Netflixem a Spotify, založili si filantropickou a advokační organizaci Archewell a stali se společníkem ve firmě Ethic, která investuje do společností považovaných za společensky odpovědné.

Mnozí teď spekulují o tom, že by se v budoucnu mohla vydat na politickou dráhu. Do politické debaty se Meghan Markleová výrazně zapojila už nyní. V Británii, kde se členové královské rodiny úzkostně vyhýbají politice, by přitom nic takového možného nebylo.

Zapojení nejen Meghan, ale i prince Harryho do politiky Británii šokovalo. Princ Harry nedávno přišel s tím, že den před lednovým útokem na americký Kapitol e-mailem varoval generálního ředitele Twitteru Jacka Dorseyho, že „jeho platforma umožňuje zinscenování převratu“.

Meghan Markleová zase nedávno obvolávala americké senátory, aby lobbovala za placenou rodičovskou dovolenou, kterou chce mnoho demokratů zahrnout do Bidenova projednávaného zákona o sociální záchranné síti. Britská média poukazovala na problematičnost toho, že Meghan před zákonodárci vystupovala pod svým titulem „vévodkyně ze Sussexu“.

„Nevnímám to jako politickou otázku,“ okomentovala to Markleová. „Placená rodičovská dovolená je z mého pohledu pouze humanitární otázkou,“ dodala.

Reklama

Doporučované