Hlavní obsah

Vévodkyně Meghan se před soudem kvůli biografické knize omluvila

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně ze Sussexu Meghan Markleová.

Reklama

Britský soud zahájil tento týden odvolací líčení bulvárního listu Mail on Sunday s vévodkyní Meghan Markleovou. Nesouhlasí s rozhodnutím soudu, kvůli kterému by měl veřejně uznat chybu. Meghan se před soudem přiznala k omylu.

Článek

Vévodkyně ze Sussexu se ve středu před odvolacím soudem omluvila za mylné informace, které dříve uvedla v souvislosti s vydáním neautorizované biografie Finding Freedom (Hledání svobody). Stalo se tak v rámci odvolacího soudního přelíčení s bulvárním listem Mail on Sunday, které začalo o den dříve.

Markleová před soudem uvedla, že se podílela na poskytnutí informací pro publikování knihy autorů Omida Scobieho a Carolyn Durandové. Dříve přitom tvrdila, že s ní nemá nic společného. Podobně vystupoval i tiskový mluvčí manželského páru.

Tvrzení při aktuálním přelíčení vyvrátil i bývalý tajemník pro komunikaci Markleové Jason Knauf. Před soudem řekl, že kniha byla „rutinně diskutována přímo s vévodkyní, osobně i po e-mailu“. Popsal, že mu Markleová poznámky ke sdílení s autory sama poskytla. V popisu jeho práce bylo i plánování této schůzky a právě i utajení spolupráce slavného páru na vzniku díla. O všem podle něj věděl i princ Harry. „Souhlasím, musíme být schopni říct, že jsme s tím (knihou) neměli nic společného,“ napsal Harry tajemníkovi ohledně biografické knihy.

„Přijímám, že pan Knauf poskytl autorům nějaké informace o knize a že tak učinil s mým vědomím, pro schůzku, kterou plánoval s autory jako tajemník pro komunikaci. Rozsah informací, které sdílel, mi byl neznámý,“ uvedla Markleová u soudu. Za své předchozí tvrzení se nicméně omluvila. Dodala, že na okolnosti ohledně úkolování svého bývalého zaměstnance zapomněla. Neměla však v úmyslu soud klamat, zdůraznila.

Britskému vydavatelství Associated Press, pod které Mail on Sunday spadá, se nelíbí rozhodnutí, podle něhož musí na titulní straně přiznat, že dřívější soudní při s vévodkyní prohrál. Soud v březnu uvedl, že Mail porušil autorská práva, když zveřejnil soukromé dopisy, které Meghan Markleová poslala svému otci, s nímž nemá dobré vztahy. Zaplatit má také 450 tisíc liber (13,6 milionu korun) za náklady řízení.

Právě odvolací řízení mělo toto rozhodnutí napadnout. Soudce Mark Warby podle listu neměl s dopisem nakládat jako s „důvěrnou komunikací“ a k nesprávným závěrům dospěl údajně i v dalších otázkách. „Dopis byl vytvořen obzvlášť s ohledem na to, že bude možná předmětem veřejné spotřeby, protože žalobkyně si uvědomovala, že by jej pan Markle mohl sdílet s médii,“ uvedl právní zástupce listu Andrew Caldecott u odvolacího soudu. Reagoval tak například na tvrzení Markleové, která v komunikaci s Knaufem možný únik do médií zmínila. „Samozřejmě vše, co jsem navrhla, je s vědomím toho, že by to mohlo uniknout, takže jsem pečlivě vážila slova,“ napsala.

Vévodkyně ze Sussexu zažalovala Associated Newspapers poté, co Mail on Sunday v únoru 2019 zveřejnil v pěti článcích její ručně psaný dopis ze srpna 2018, který adresovala svému otci Thomasi Markleovi. Dopis vévodkyně napsala po svatbě s britským princem v roce 2018. Bulváru dopis předal sám Markle.

Podle právníků Markleové by měl soud odvolání zamítnout, protože další proces umožní opětovné narušení jejího soukromí. List by navíc těžil z „mediálního cirkusu, ve který by nevyhnutelně vyústil“.

Reklama

Doporučované