Hlavní obsah

„Dvě velká slova.“ USA jsou ve stavu nouze a Trump už nemoc nezlehčuje

Foto: Profimedia.cz

Prezident Spojených států Donald Trump.

Reklama

„Dvě hodně velká slova.“ Tak prezident Spojených států Donald Trump popsal stav nouze, který v pátek kvůli koronavirové pandemii vyhlásil. Šéf Bílého domu také oznámil, že uvolní 50 miliard dolarů, v přepočtu asi 1,2 bilionu korun, na boj s novým koronavirem.

Článek

Prezident zároveň popřel, že by nesl jakoukoliv zodpovědnost za krizi, která v Americe propukla. Podle CNN právě Trumpa kritizují experti za kroky, které dříve přijal a které koronavirovou krizi měly prohloubit.

Spojené státy podle odborníků nemají v tuto chvíli dostatek testovacích sad. Mít přehled o skutečném rozsahu epidemie je proto podle nich nemožné. Šéf Bílého domu ale vinu přisoudil předchozím vládám. „Řada okolností je daná a dané jsou i pravidla, regulace a specifikace z jiných dob,“ řekl Trump.

Obklopen zákonodárci i viceprezidentem Mikem Pencem, který je ve vedení ofenzívy proti SARS-Cov-2, představil Trump opatření pro další dny. V polovině příštího týdne by mělo být v USA k dispozici až půl milionu nových testů na nový koronavirus. V dohledné době by jich mělo přibýt až pět milionů, zejména díky spolupráci se soukromým sektorem.

Na rozdíl od středečního projevu, kdy americký prezident mluvil o novém koronaviru jako zahraniční hrozbě, už v pátek poukázal na problém na domácí půdě. Na rozvinutou domácí krizi, která vyžaduje „obrovské federální zdroje“.

Trump také podle amerického listu The Washington Post nevynechal příležitost pokárat demokraty v čele Sněmovny reprezentantů – ti se v době prezidentovy tiskové konference snažili dát dohromady návrh legislativního balíčku pomoci pro ty, kteří ji v době koronavirové epidemie potřebují. Podle šéfa Bílého domu ale „nedělali to, co je pro zemi dobré“.

Jen chvíli po Trumpově tiskovce přišla demokratka Nancy Pelosiová, předsedkyně dolní komory amerického Kongresu, s návrhem několika opatření. Mimo jiné zaručuje bezplatné testování na onemocnění Covid-19 a úlevy jako dva týdny nemocenské nebo mateřskou dovolenou pro ty, kteří jsou na nový koronavirus pozitivní.

Foto: Profimedia.cz

Nancy Pelosiová.

O podobě mimořádného legislativního balíčku se vedly dohady na mezistranické úrovni. Republikáni odmítali například to, aby některá z opatření trvala i poté, co epidemie odezní. V noci z pátka na sobotu ale nakonec demokraté i republikánští členové Sněmovny reprezentantů dosáhli konsenzu a opatření odsouhlasili. A to za podpory prezidenta Trumpa. Návrh nyní poputuje do Senátu vedeného republikány a, pokud projde, nakonec do Oválné pracovny.

Koronavirová epidemie je bezesporu jedním z nejtěžších momentů, kterým Trump z pozice prvního muže Ameriky čelil. I přestože nynější pandemii zpočátku bagatelizoval a dočkal se vrchovaté porce kritiky, byl jeho páteční výstup spíše oslavný. Chválil zejména rozhodnutí, které sám udělal, a pokusil se krizovou situaci vykreslit v co nejlepším světě.

„Děláme skvělou práci a máme teď 40 lidí, čtyřicet – porovnejte to s ostatními zeměmi, které mají několikanásobný počet,“ odkázal se Trump na počet obětí. V pátek v noci počet mrtvých vystoupal na 48, v tuto chvíli je jich podle statistik Worldometer 50. Počet nakažených přesahuje 2320.

Trump jako by se snažil dohnat příležitosti, které podle kritiků promarnil. Oproti svému zpočátku laxnímu přístupu teď dělá z hlediska ochrany veřejného zdraví radikálnější kroky. Třeba když před několika dny plošně zakázal leteckou dopravu z Evropy, a to ještě před tím, než Světová zdravotnická organizace jmenovala starý kontinent novým ohniskem pandemie. „Štěstí nebo talent, říkejte si tomu, jak chcete,“ řekl k tomuto rozhodnutí prezident Spojených států.

Reklama

Související témata:

Doporučované