Hlavní obsah

Dýškový rasismus. Obsluha jiné barvy pleti zažívá za pandemie hrůzy

Podívejte se, jak se rasismus za pandemie projevuje na spropitném v restauracích.Video: Jan Marek

 

Reklama

Pandemie zvýraznila rasovou nerovnost v amerických hospodách. Pokud obsluhuje afroamerická obsluha, je pravděpodobnější, že dostane nižší spropitné. A v USA, stejně jako v Česku, platí, že dýška tvoří nezanedbatelnou část příjmu.

Článek

Joe Biden poprvé od inaugurace americkým prezidentem vyrazil oficiálně úřadovat. Pominulo totiž rozptýlení z impeachmentu bývalé hlavy státu Donalda Trumpa. Biden tak z Washingtonu zamířil do Wisconsinu hledat hlasy ke schválení balíku finanční pomoci za 1,9 bilionu dolarů. V tom se mimo jiné ukrývá i zvýšení minimální mzdy, co se nezměnila od roku 2009, vzrůst by měla na dvojnásobek ze 7,5 na 15 dolarů za hodinu.

Polepšil by si hlavně sektor služeb, kde zaměstnanci mají nad minimum často i po započítaní spropitného. Právě to však za pandemie kleslo o víc než půlku. Americká nezisková organizace One Fair Wage pro Seznam Zprávy potvrdila, že častěji k tomu došlo u černochů než u bělochů.

„Pracovníci, kteří se vrací do práce, čelí zdravotním rizikům, a jako pracovníci závislí na spropitném také mají menší než minimální mzdu. Většina osob v průzkumu uvádí, že spropitné jim kleslo nejméně o 50 procent. Nejvíce to pociťují pracovníci jiné barvy pleti, kteří kvůli předpojatosti zákazníků dostávají od začátku menší dýška,“ vysvětluje advokátka organizace Yamila Ruizová.

Foto: Jan Marek

Dýškový rasismus v USA.

Průzkum neziskovky One Fair Wage o spropitném ukazuje, že za pandemie kleslo o 50 a více procent u skoro 90 procent servírek a číšníků černé pleti, zatímco u jejich protějšků je to o desetinu méně. Černoši se také o něco častěji potkávají s otevřeným nepřátelstvím, pokud po zákaznících vyžadují dodržování opatření. Provozovatelé podniků jim přitom za vymáhání častěji (o 11 procent) srážejí plat.

A víc se jich týká i sexuální obtěžování, které podle 41 procent všech dotázaných za pandemie vzrostlo. Hosté v rouškách prý vydírají i výší spropitného, aby docílili obnažování servírek.

Foto: Jan Marek

Dýškový rasismus v USA.

Méně než Joem Bidenem navrhovaných 15 dolarů za hodinu přitom i s dýškem pobírají tři pětiny černošských pracovníků služeb oproti 43 procentům jejich protějšků světlé barvy pleti. A pětina, znovu víc, jich i s dýšky bere méně než 10 dolarů. Přitom mají větší problém s vyplácením pojištění pro případ v nezaměstnanosti, a to o šest procent.

Malý rozdíl? Ročně přes 31 tisíc

V průměru si pracovníci černé pleti v restauracích i se spropitným vydělají 13,08 dolaru za hodinu, zatímco běloši mají 13,78 dolaru, dodává One Fair Wage pro Seznam Zprávy. To opticky nevypadá jako takový rozdíl, ročně to však dělá přesně o 1456 dolarů víc, což je v přepočtu asi 31 160 korun.

„Podíl pracovníků jiné pleti závislých na spropitném, kteří žijí v chudobě, je o 70 procent vyšší než u těch bílé pleti. Podíl žen závislých na spropitném v chudobě je až o 53 procent vyšší než u mužů,“ doplňuje Ruizová.

Americká neziskovka One Fair Wage chce odstranit platové nerovnosti na základě barvy pleti a pohlaví, ale třeba i řešit sexuální obtěžování. Jejich návrhy už přijalo osm ze 48 států USA. O to víc teď podporují také iniciativu Joea Bidena, která chce v balíku finanční pomoci minimální mzdu zvýšit.

Reklama

Doporučované