Hlavní obsah

EET neposuneme, ale budeme mírní, slibuje Ministerstvo financí

Foto: Profimedia.cz

Opatření by se mohlo dotknout až 2,8 milionu fyzických osob, které podávaly daňové přiznání v roce 2019.

Reklama

Fyzické osoby by mohly podávat daňové přiznání až do 1. července 2020. Třetí a čtvrtá vlna EET začne platit podle zákona od 1. května, ministerstvo ale slibuje, že bude k případným prohřeškům benevolentní.

Článek

Ministerstvo financí chystá sadu opatření, která mají zmírnit dopad opatření kvůli koronaviru na živnostníky a podnikatele. Informoval o tom mluvčí ministerstva Michal Žurovec. V tuto chvíli probíhá připomínkování se zástupci podnikatelů a odborných komor.

Nejvýraznějším opatřením má být plošné prominutí pokuty za opožděné podání daňového přiznání, a to nejdéle do 1. července 2020. Podle ministerstva by se toto opatření mohlo dotknout až 2,8 milionu fyzických osob, které podávaly daňové přiznání v roce 2019. Hlavním cílem je omezit na úřadech návštěvy lidí, kteří nemají povinnost činit podání daňového přiznání elektronicky.

Testy potvrdily nákazu novým typem koronaviru u dvou pracovnic Finančního úřadu pro Prahu 10. Podle Generálního finančního ředitelství i podle mluvčího pražských hygieniků Zbyňka Boublíka ale ženy nepřišly do styku s veřejností. Kvůli kontaktu s první nakaženou úřednicí skončilo 24 pracovníků úřadu v domácí karanténě.

Ministerstvo také plánuje prominout pokuty za opožděné přiznání k dani a pokuty za nepodání kontrolního hlášení ve všech případech, kdy daňový subjekt individuálně požádá o prominutí úroku z prodlení a prokáže důvody související s koronavirem. Typicky se může jednat o onemocnění či karanténu účetní nebo dalších klíčových zaměstnanců. Toto opatření se týká fyzických osob i podnikatelů.

Dále je to plošné prominutí druhé pokuty za nepodání kontrolního hlášení ve výši 1 000 korun v roce 2020 bez nutnosti prokázat důvody související s koronavirem. Dnes je ze zákona automaticky promíjena první pokuta ve výši 1 000 korun a také plošné prominutí 75 procent správního poplatku za podání žádosti o posečkání nebo splátkování daně z důvodů souvisejících s koronavirem. Poplatek se má snížit ze 400 Kč na 100 Kč.

Třetí a čtvrtá vlna EET má začít platit podle zákona 1. května. Finanční a Celní správa slibuje, že bude kvůli koronaviru postupovat při šetření citlivě a s tolerancí k případným zjištěným nedostatkům. Podnikatelé dotčení koronavirem se podle ministerstva nemusí obávat sankcí, pokud z důvodu nařízené karantény nebudou schopni vyřídit vše potřebné včas.

Reklama

Doporučované