Hlavní obsah

EET se do konce roku odkládá, zákon podepsal prezident

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Elektronická evidence tržeb (EET) bude přerušena do konce letošního roku. Nárok na stejnou podporu jako OSVČ budou nově mít i společníci malých s.r.o.

Článek

Zákon, který má ulevit podnikatelům v době epidemie koronaviru, ve čtvrtek podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Parlament už koncem března schválil jeden odklad EET, který měl trvat tři měsíce po skončení nouzového stavu.

Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Nouzový stav skončil 17. května. Zákon tak fakticky odložil i spuštění poslední fáze EET, která měla nastat 1. května.

Prezident podepsal také zákon, který umožní společníkům malých společností s ručením omezeným s nejvýše dvěma společníky žádat o státní příspěvek 500 korun denně.

Příspěvek společníkům malých s.r.o. představuje obdobnou podporu, kterou již předtím získaly osoby samostatně výdělečně činné. Jde nejen o živnostníky, ale třeba o lékaře a další podobné samostatně působící profese. Uvedenou částku dostávají za každý den.

Senát chtěl v novele změnit zdroj peněz pro vyplácení bonusu. Vláda ho vyplácí z vybraných daní z příjmů zaměstnanců. Jde ale o sdílenou daň, o níž se vláda dělí s kraji a obcemi. Samosprávy tak přicházejí o peníze do svých rozpočtů. Senát chtěl, aby příspěvek vyplácel stát přímo z rozpočtu. Sněmovní většina ale návrh Senátu odmítla.

Reklama

Doporučované