Hlavní obsah

Co způsobila EET? Duel o lepším výběru daní a nenáviděných účtenkách

Od elektronické evidence tržeb si Ministerstvo financí slibuje, že zlepší výběr daně z přidané hodnoty a narovná podnikatelské prostředí.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Přesně před rokem, 1. prosince, začaly restaurace a hotely evidovat své tržby elektronicky. Na jaře se do systému EET přidaly i maloobchody a velkoobchody. Podnikatelé v těchto oborech dosud zaevidovali 3,6 miliardy účtenek a přiznali tržby za 1,3 bilionu korun.

Článek

Od elektronické evidence tržeb si Ministerstvo financí slibuje, že zlepší výběr daně z přidané hodnoty a narovná podnikatelské prostředí. Jen letos si podle aktuálních údajů Finanční správy přišla státní kasa díky EET na zhruba pět miliard. Po svém plném náběhu, tedy až začnou tržby evidovat i řemeslníci a svobodná povolání, má EET přinést až 18 miliard korun ročně. Ve třetí a čtvrté vlně, které začnou v březnu a červnu 2018, se do systému zapojí zhruba 300 000 podnikatelů.

Povinnost evidovat účtenky má nyní zhruba 160 000 podnikatelů. Část z nich ale míní, že EET zvýšila administrativu a zpomalila obsluhu zákazníků. Podle pravicové opozice nahrává velkým firmám na úkor těch malých. Podle Ministerstva financí od loňského prosince do letošního října zrušilo v oblasti ubytování a pohostinství podnikání 1506 subjektů, nově se registrovalo pak 2465 subjektů.

Jak se EET osvědčila? O tom budou v dnešním Duelu ve 13 hodin diskutovat dosluhující ministr financí Ivan Pilný (nestr. za ANO) a ekonomický expert a poslanec ODS Jan Skopeček.

Reklama

Doporučované