Hlavní obsah

Einstein a Newton se mýlili, tvrdí indičtí vědci

Na 106. kongresu indických vědců zazněla šokující, ale nepodložená tvrzení.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Podle některých indických vědců jsou teorie, které sestavili slavní teoretičtí fyzici Albert Einstein a Isaac Newton, klamné. Řekli to na každoročně konaném Indickém vědeckém kongresu spolu s tím, že starověcí Indové už před několika tisíci lety znali letadla a zároveň zkoumali kmenové buňky.

Článek

V severoindickém městě Džalandhar se konal 106. ročník Indického vědeckého kongresu. V proslovech některých akademiků zazněla šokující tvrzení. Doktor KJ Krishnan z univerzity v jihoindickém státě Tamilnádu například obecenstvu sdělil, že teorie fyziků Alberta Einsteina nebo Isaaca Newtona jsou klamné. Gravitační vlny by podle něj měly nést název, kterým by oslavovaly indického premiéra. „Vlny Naréndry Módího,“ navrhl Krishnan.

G Nadeshwar Rao, kancléř univerzity ve městě Višákhapatnam, zase prohlásil, že podle dochovaného hinduistického spisu staří Indové už před několika tisíci lety zkoumali kmenové buňky.

Rao zároveň řekl, že v Rámájaně, starověkém indickém eposu, disponuje jedna z postav 24 druhy vzdušných plavidel. Na Srí Lance v té době – tedy několik tisíciletí před naším letopočtem – už prý bylo několik letišť.

Na kongresu podle BBC zaznělo i mnoho dalších tvrzení, která se spíše než o fakta opírala o indickou mytologii. Není to přitom poprvé. Rámájana figurovala v osnovách programu už minulý rok – jeden z akademických řečníků tvrdil, že vůbec první zmínka o letadlech pochází právě z ní.

Proti spojování mytologie s vědou a prohlašování v zásadě nepodložených tvrzení se už ohradila řada indických vědců, kteří se kongresu zúčastnili. Od některých výroků se distancovalo i vedení Asociace indického vědeckého kongresu, které událost organizuje.

Před Indickým vědeckým institutem v Bengalúru se dokonce v neděli shromáždily desítky akademiků a studentů, aby proti směru, kterým se největší vědecký summit v Indii ubírá, demonstrovaly. „Přestaňte zneužívat Indický vědecký kongres k propagování nevědeckých myšlenek,“ stálo na jednom z protestních transparentů.

Několikadenní konference, konané v prostorách soukromé vysoké školy Lovely Professional University, se tradičně účastnily tisíce indických akademiků. Největší potlesk si vysloužil premiér Naréndra Módí, který přednesl inaugurační projev.

Právě Módí, jak uvádí BBC, v roce 2014 přišel s prvním z nepodložených „objevů“. Na shromáždění doktorů a mediků řekl, že tělo hinduistického boha Ganéši, složené z lidského těla a sloní hlavy, je důkazem toho, že starověcí Indové dobře znali plastickou chirurgii.

Reklama

Doporučované