Hlavní obsah

Australské uhlí jako náhrada za ruské? Evropa má zatím smůlu

Foto: Shutterstock.com

Spojené státy už zakázaly dovoz ruského uhlí. Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli invazi na Ukrajinu se západní země snaží najít nového dodavatele uhlí. Nabízí se třeba Austrálie, která je vedle Ruska dalším hlavním producentem uhlí. Samotná Austrálie ale Evropu nespasí, její dodávky mají totiž limity.

Článek

Americký prezident Joe Biden byl první, kdo se postavil zády k ruskému uhlí. Začátkem března oznámil, že Spojené státy zakazují jeho dovoz. Biden rovněž zakázal dovoz ropy a plynu. Evropští představitelé ale stojí před větším problémem než americký prezident.

Evropa je totiž na energetických dodávkách z Ruska poměrně závislá. I tak se ale většina evropských lídrů snaží přijít na způsob, jak se nejlépe vyhnout obchodováním s Kremlem. V uhelné otázce se nabízí hned několik řešení, jedním z nich je Austrálie. Ta patří vedle Spojených států, Ruska, Indie nebo Číny k hlavním dodavatelům uhlí.

Polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval australského premiéra Scotta Morrisona, aby zvýšil dodávky australského uhlí do východní Evropy. Canberra poté zkontaktovala řadu evropských kupců s klíčovými australskými uhelnými firmami.

Problém však spočívá v tom, že producenti elektrárenského uhlí mají poměrně omezené kapacity pro přepravu dalších dodávek. Na vině jsou i nedávné záplavy, spolu s vysokou absencí pracovníků kvůli pandemii koronaviru.

Uhelné společnosti a doly navíc během posledních šesti měsíců fungovaly na maximum, aby mohly těžit z rekordně vysokých cen. Australská firma Aurizon varovala, že je pro těžaře obtížné dále zvyšovat produkci bez ohledu na to, jaké cenové signály dostávají. Informovala o tom poradenská společnost Argus Media.

„Je spravedlivé říci, že většina těžařů by měla připravené dodávky v krátkodobém až střednědobém horizontu,“ Rob Bishop, výkonný ředitel těžařské společnosti New Hope, v rozhovoru pro Bloomberg. Bishop navíc dodal, že co se týče uhlí, neměla by se Evropa spoléhat pouze na Austrálii.

Pomoci s navýšením těžby by mohly například ty doly, které se v poslední době příliš nevyužívaly. Australský federální ministr Keith Pitt proto tlačí na premiérku státu Queensland Anastaciu Palaszczukovou, aby urychlila rozvoj uhelných dolů, a uvolnila tak dodávky do Evropy a na další trhy.

Pitt poté vyzval Palaszczukovou, aby schválila restart dolu New Acland australské těžařské firmy New Hope, který na konci roku 2021 přestal těžit. Společnosti New Hope v úterý uvedla, že k poklesu silné poptávky po uhlí jen tak nedojde.

Zájem o tepelné uhlí se začátkem tohoto měsíce vyšplhal na rekord, zákazníci se totiž snaží vyhnout ruským dodávkám a hledají také alternativu drahého zemního plynu. Ceny od té doby sice poklesly, i tak ale zůstávají zhruba dvojnásobné než před rokem.

„Ceny nemohou být na této úrovni věčně, i když pravděpodobně nějakou dobu zůstanou zvýšené,“ uvedl Bishop. Společnost New Hope zatím neposlala do Evropy žádné uhlí a většina z něj zůstává smluvně zajištěna stávajícími zákazníky v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu.

Australský premiér Scott Morrison v neděli řekl, že těžařská společnost Whitehaven Coal Ltd. dodá Ukrajině 70 000 tun uhlí v rámci vládního balíčku pomoci. Vývoz australského energetického uhlí byl v roce 2021 již druhý rok po sobě nižší než 200 milionů tun, a to kvůli zákazu dovozu australského uhlí ze strany Číny. Vývoz australského hutnického uhlí v roce 2021 také klesl o 2,6 procenta oproti roku 2020.

Reklama

Doporučované