Hlavní obsah

Průmyslové krystaly i hliníkové nosníky. Češi jim umějí dát světový lesk

Foto: EY

Jindřich Houžvička, majitel turnovské společnosti Crytur, se stal Podnikatelem roku Libereckého kraje.

Reklama

Na severu Čech se vyhlašovali Podnikatelé roku. V Libereckém kraji si ocenění převzal výrobce mikroskopických krystalů Jindřich Houžvička, na Ústecku zvítězil dodavatel konstrukcí pro světelné instalace František Zykan.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

EY Podnikatel roku, prestižní světová soutěž podnikatelů, vzdává hold výjimečným osobnostem. Jejím cílem je představit veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, zakladatele a majitele firem, kteří mohou být zejména pro nastupující generaci mladých podnikatelů vzorem.

V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již téměř v 60 zemích na šesti kontinentech. Držitelé národních titulů se utkávají v soutěži o Světového podnikatele roku.

Turnovský krystal má světový lesk

Tradice pěstování křišťálu v Turnově sahá až do 40. let 20. století, kdy vznikl Výzkumný ústav pro drahokamy. Společnost Crytur Jindřicha Houžvičky dala této tradici světový věhlas, krystaly, které dnes v Turnově vznikají, využívají průmyslové provozy vyrábějící elektronové mikroskopy, medicínské lasery, detektory pro výrobu čipů, měřiče teploty v chemických reaktorech nebo zařízení pro vyhledávání ropy.

Tam všude najdeme stopu turnovské firmy. Světovým unikátem jsou pak CNC obráběcí stroje schopné pracovat s přesností v pouhých mikronech. Pro srovnání – průměr lidského vlasu se pohybuje mezi 18 a 180 mikrometry.

„Jindřich Houžvička navazuje na tradici drahokamového průmyslu v tomto regionu ve zcela jiném pojetí. Jeho úspěchy jsou naprosto mimořádné. Staví na znalostech týmu odborníků, kteří ve firmě působí často od jejího počátku, a zároveň je propojuje s mladými talenty. I proto patří ve svém oboru ke světové špičce,“ upřesnila důvody udělení titulu Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY Česká republika.

EY Podnikatel roku

  • Prestižní světová soutěž podnikatelů pořádaná poradenskou společností EY od roku 1996 ve Spojených státech a od roku 2000 i v Česku.
  • Soutěž je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se EY Podnikatel roku pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.
  • Porota každoročně oceňuje podnikatele v několika kategoriích, nejprve v regionálních a následně v národních kolech. Český Podnikatel roku bude Českou republiku reprezentovat na mezinárodním finále v Monte Carlu, kde se se svými protějšky z ostatních zemí utká o titul EY Světový podnikatel roku.
  • EY Podnikatel roku České republiky byl vyhlášen 6. března 2024 v paláci Žofín v Praze.
  • Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže.

Ve svém oboru už Crytur pokrývá většinu světového trhu, další růst a rozvoj chce ale Jindřich Houžvička směřovat k výrobě a dodávce komplexnějších a širších řešení, a tím firmu posouvat vzhůru po dodavatelském řetězci. Věří, že tento model zaručí pokračování stávajícího růstu a během následujících čtyř let firma zdvojnásobí obrat na 1,5 miliardy korun.

Jádro firemního týmu tvoří 25 vědeckých pracovníků, kteří udržují podnik na světové špici technologického vývoje. Světlou budoucnost firmy se však Jindřich Houžvička snaží zajistit i přílivem nové krve.

Na velkém množství projektů firma spolupracuje s univerzitami, na nejlepší ze studentů cílí i prostřednictvím každoročního oceňování nejpovedenějších diplomových prací v materiálových vědách na vysokých školách v Česku a na Slovensku. Talentované mladé posily i zkušené matadory pak podle Houžvičky drží ve firmě pocit výjimečnosti produktu, na kterém se podílejí.

Roudnický DJ svítí i Metallice

Na Ústecku ocenila nezávislá porota, které předsedal loňský celostátní vítěz a držitel titulu EY Podnikatel roku 2022 České republiky Jakub Havrlant z Rockaway Capital, majitele společnosti Area Four Industries.

František Zykan začal svůj příběh psát v Roudnici nad Labem v polovině 90. let, kdy si jako DJ a prodejce osvětlení pro hudební kluby řekl, že by se mohl pustit do výroby konstrukcí, na které se světla zavěšují. Za tím účelem založil firmu Milos (inspirací pro pojmenování byl Františkův tehdy již zesnulý dědeček) a postupně se mu z ní podařilo vybudovat světovou jedničku ve svém oboru s výrobními závody v Česku, USA, Itálii a Číně a kancelářemi v Německu, Nizozemsku nebo Singapuru.

Dnes je jeho společnost Area Four Industries klíčovým dodavatelem pro koncertní produkce kapel, jako jsou například Rolling Stones nebo Metallica. Hlavními zákazníky firmy Františka Zykana jsou však společnosti, které světelné stavebnice nakupují a pak pronajímají pořadatelům koncertů.

Důležitým krokem bylo, když podnik z Roudnice nad Labem v roce 2012 převzal kontrolu nad svými dvěma největšími konkurenty. Pak už nastala potřeba spojit jednotlivé značky pod jednu střechu, a tak vznikla společnost Area Four Industries, která už ve svém názvu odkazuje k počtu subjektů pod svou vlajkou.

S jedinou výjimkou v roce 2020, kdy svět a extrémně silně pak zábavní průmysl zasáhla koronavirová pandemie, firma každý rok stabilně roste. V roce 2021 její tržby dosáhly hranice necelých 300 milionů korun. František Zykan své prodeje plánuje do pěti let ztrojnásobit .

Z garáže až na vrchol

Přes poměrně rychlou cestu na světový vrchol v oboru však nebyly začátky bez problémů. František Zykan vzpomíná třeba na to, že nést si s sebou nálepku podnikatele z východní Evropy, ještě umocněnou podnikáním se zábavou, nebylo v 90. letech ve světě zrovna věcí, která by do firmy lákala schopné pracovníky na řídicí pozice.

Foto: EY Česká republika

František Zykan, majitel společnosti Area Four Industries

I s tím se někdejší DJ dokázal vypořádat a dokazuje, že úspěch se může dostavit i ve zdánlivě malém oboru. A dokonce i to, že cesta na vrchol může odstartovat v české garáži.

Jména letošních celostátních vítězů jednotlivých kategorií soutěže Podnikatel roku budou vyhlášena 6. března 2024 na pražském Žofíně. Celorepublikový vítěz bude tradičně vyslán na světové finále, kde bude spolu s ostatními národními vítězi z téměř 60 zemí světa usilovat o titul EY Světový podnikatel roku.

Reklama

Doporučované