Hlavní obsah

Buď v Lutyni, nebo v cizině, bránil Síkela gigafactory. Odpůrci se bojí záplav

Foto: Město Bohumín

Dolní Lutyně.

V obci Dolní Lutyně by měla vzniknout gigafactory. Podle ministra Síkely jde o zásadní investici pro českou ekonomiku. Odpůrci ale mají obavu o životní prostředí. Podle Deklarace porozumění by se výstavba neměla nikdy uskutečnit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Osud možné továrny na výrobu baterií do elektromobilů v obci Dolní Lutyně na Karvinsku je stále nejistý. Ve čtvrtek o plánu na její výstavbu jednali ve Sněmovně představitelé vlády, starostové, občané obcí, kterých se výstavba týká a zástupci spolku Zachovejme Poolší.

Ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela uvedl, že jeho úkolem je tuto investici do Česka dostat. „Chci říct, že tato investice bude buď v Lutyni, nebo v jiné zemi,“ dodal a zdůraznil důležitost strategických investic pro rozvoj ekonomiky. Podle jeho slov tak můžeme lépe reagovat na domácí i zahraniční výzvy, jako jsou ruská agrese nebo nástup elektromobility.

Obec Dolní Lutyně přitom nebyla jedinou možností při výběru plochy. Při hledání vhodného místa byly prozkoumány různé brownfieldové areály po celé České republice. Avšak požadavky investora na rozlohu přesahující 200 hektarů a adekvátní kapacitu inženýrských sítí vedly k vyloučení mnoha míst.

Dolní Lutyně nakonec zvítězila díky své velikosti a právě blízkosti infrastruktury, což umožňuje, aby se tak velká stavba mohla vůbec uskutečnit a případná továrna fungovat.

Po novém roce začalo prověřování oblasti. Úředníci tak například zjišťovali, jaký bude mít projekt vliv na nedaleké okolí, kde hnízdí vzácní ptáci. Plán výstavby gigafactory ale zahrnuje i výsadbu zeleně pro zachování biodiverzity.

„Vymezovaná plocha parku na 280 hektarů v rámci zásad územního rozvoje neznamená, že bude celá zastavěna či vybetonována. Aktuální koncept počítá se zastavěností na úrovni zhruba 35 %, zbytek budou tvořit obslužné plochy a zeleň,“ uvedl člen představenstva Státní investiční a rozvojové společnosti (SIRS) David Petr. Dodal, že se bude muset vykácet asi 21 hektarů lesů, které ale mají být nahrazeny 79 hektary.

Proti výstavbě továrny se staví hlavně spolek Zachovejme Poolší. „Výstavba gigafactory je pro naši komunitu a životní prostředí naprosto nepřijatelná,“ řekl člen výboru spolku Martin Bohoněk. Navíc nesouhlasí s tím, že by měla zasahovat i do samotné obce. Dle jejich slov by se taková infrastruktura měla stavět na brownfieldech, jak bylo udáno v Deklaraci porozumění. Touto dohodou se zavázal stát, kraj i investor už v roce 2006, že v Dolní Lutyni průmyslová zóna nikdy nevznikne. Nyní je původní dohoda opět otevřená.

Podle spolku výstavba gigafactory zničí nejen zemědělskou půdu, ale i přes dvacet hektarů lesa. Výstavba by podle něj způsobila odříznutí části obce Věřňovic od Dolní Lutyně, protože by křížila jedinou cestu do Věřňovic. „Projekt je prezentován jako řešení inovací, ale ve skutečnosti není připraven zohlednit dopady na místní komunitu a životní prostředí,“ řekl Bohoněk. Podle předpokladů by mohlo vzniknout až 1700 pracovních míst, což je dle spolku v porovnání s negativními dopady velmi málo.

Do jednání se zapojil i starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. Podle něj lidé v obci s výstavbou gigafactory nesouhlasí. Když se v roce 2006 řešila výstavba fabriky Hyundai, byl prý rád, že to nakonec připadlo Nošovicím. V letošním únoru se podle něj ale vše opět změnilo. „V roce 2010 jsme měli v územních plánech průmyslovou zónu. Čtrnáct let jsme se snažili ji dát pryč, což se nám i podařilo. Nyní se zase všechno mění,“ sděluje starosta.

Starosta Bohumína Petr Vícha se zaměřil na konkrétní aspekty, které dle něj musí být vyřešeny a upozornil hlavně na nebezpečí povodní. Výstavbou továrny totiž podle něj bude narušen běžný tok řeky Olše. „Bude potřeba vybudovat protipovodňové valy. My máme zkušenosti, že se staví třeba dvacet let, proto musí být postaveny dřív než samotná fabrika,“ vysvětlil Vícha.

Poslanec Petr Letocha ale kritikům oponoval a zdůraznil význam projektu pro celý Moravskoslezský kraj. „Pokud by se podařilo záměr v Dolní Lutyni realizovat, jednalo by se o naprosto přelomový krok v rámci ekonomického rozvoje našeho regionu i celého Česka.“ Projekt by dle něj navíc pomohl nastartovat i technické vzdělávání v regionu zaměřené na moderní obory budoucnosti.

Proti projektu průmyslové zóny na Karvinsku vznikla petice, kterou podepsaly tisíce lidí. V červnu souběžně s volbami do Evropského parlamentu se uskuteční místní referendum, které schválili dolnolutyňští zastupitelé.

Doporučované