Hlavní obsah

Stávka strojvedoucích v Německu dopadne i na cestující Česku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Stávka strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) omezí dálková spojení s Německem i regionální spoje. Omezení v osobní dopravě se začnou projevovat už dnes, některé budou trvat do pátku.

Článek

Český národní dopravce České dráhy (ČD) už na svém webu informoval o omezeních, která přinese stávka strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB). Ta začala dnes večer. Od 18:00 stávkují strojvedoucích nákladních vlaků, v noci na středu – zhruba kolem druhé hodiny – se k nim mají přidat kolegové z osobní dopravy.

Cestující by měli sledovat aktuální informace a plánovat své cesty s přihlédnutím k těmto změnám. Informace k mimořádnostem jsou dostupné i v aplikace Můj vlak, řekl mluvčí ČD Filip Medelský. Kompenzaci jízdenek v předprodeji se ČD snaží vyřešit s německým protějškem.

Vlaky na linkách regionální dopravy budou dnes a v sobotu jezdit bez omezení. Ve středu, ve čtvrtek a v pátek nepojedou vlaky na lince Cheb-Martktredwitz ani v opačném směru. Z kapacitních důvodů podle drah nebudou nahrazeny autobusem. Vlaky linek Marktredwitz-Cheb-Aš-Hof a Děčín-Bad Schandau-Sebnitz-Rumburk pojedou bez omezení.

Větší omezení bude u mezinárodních spojů s Německem. Dnes se omezení týká zejména nezařazení jídelního vozu u většiny denních spojů směřujících z Prahy do Berlína.Jezdit také nebudou přímé expresy mezi Prahou a Mnichovem, které během předešlých dvou stávek omezeny nebyly. Společnost Die Länderbahn, která tuto linku provozuje pod značkou alex, není schopná na bavorském území provoz zajistit. Vlaky tak budou jezdit jen z Prahy přes Plzeň do Domažlic a zpět. Dopravce Die Länderbahn není součástí koncernu DB, jeho zaměstnanci proto nestávkují.

Některé vlaky budou také končit v Hamburku. Linky do Kielu nebo Flensburgu tedy nebudou mít pokračování. Vlak noční linky z Prahy do Curychu bude končit v Děčíně. Na noční lince nepojede vlak z Grazu přes Vídeň a Prahu do Berlína. Nepojedou ani spoje na nočních linkách Budapešť-Břeclav-Berlín a Břeclav-Berlín, spoje budou zrušeny i ve středu a ve čtvrtek. Vlaky ve směru z Berlína a Curychu do Prahy pojedou bez omezení.

Ve středu a ve čtvrtek pojedou spoje z Prahy nebo přes Prahu do Německa jen do Drážďan, do Berlína, Hamburku a Kielu pokračovat nebudou. Noční vlak do Curychu pojede opět pouze do Děčína. Vlaky z Německa do Česka pojedou úseky z Drážďan nebo Děčína. Na lince z Drážďan do Budapešti se bude přesedat na nádraží v Praze-Holešovicích. Všechny denní vlaky budou ve středu, ve čtvrtek a v pátek obsluhovat náhradní soupravy s nižší kapacitou, které pojedou bez jídelních vozů a neumožní ani přepravu jízdních kol.

V pátek pojedou noční vlaky bez omezení. Denní vlaky pojedou stejně jako ve středu a ve čtvrtek jen do Drážďan ve směru z Prahy, v opačném z Drážďan. Skončí omezení na lince do Curychu, vlaky už nebudou končit nebo začínat v Děčíně.

České dráhy na webu doporučují cestovat z a do Německa ještě dnes odpoledne nebo cesty odložit na sobotu 13. ledna. Jízdenky ze stávkou omezených linek ve dnech 10., 11. a 12. ledna mohou lidé vracet bez srážky. Cestující mohou o vrácení žádat do 19. ledna. Dráhy také u těchto jízdenek zruší vazbu na konkrétní vlak a cestující je tedy mohou použít kdykoli do 19. ledna bez nutnosti vrácení a nákupu nové jízdenky.

Strojvedoucí DB stávkují za vyšší mzdy a také za zkrácení pracovní doby – z 38 hodin týdně na 35 hodin při plné mzdě. Ohlášená stávka má skončit v pátek v 18:00. Už v listopadu a v prosinci odbory uspořádaly dvě kratší stávky, kdy nevyjelo přes 80 procent dálkových vlaků, podobně omezena byla i regionální doprava. Nejezdily ani vlaky EuroCity mezi Prahou a Berlínem a spěšné spoje mezi Chebem a Norimberkem.

Dráhy se na poslední chvíli pokusily stávku odvrátit, pracovní soud ve Frankfurtu ale v pondělí rozhodl, že odbory GDL mohou protest uspořádat. DB se proto odvolaly k zemskému soudu, který večer žádost drah zamítnul.

Reklama

Související témata:

Doporučované