Hlavní obsah

V Rusku se prodává stále méně aut. Situaci „zachraňuje“ Lada a čínské vozy

Foto: FedotovAnatoly, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ruský automobilový trh v novém roce pokračuje v prudkém poklesu. Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v lednu meziročně propadl o 63 procent na 32 499 vozů.

Článek

Tempo poklesu prodejů aut v Rusku zrychlilo z prosincových 50 procent na 63 procent v lednu. Vyplývá to z dnešních údajů podnikatelského sdružení AEB. Ruský automobilový sektor se potýká s dopady sankcí, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho útoku na Ukrajinu.

Ruskému automobilovému trhu v lednu dominovala domácí automobilka Lada, jejíž prodej meziročně klesl pouze o tři procenta na 17 468 vozů. Za Ladou následovaly čínské značky Haval a Geely, které prodej na ruském trhu prudce zvýšily. Prodej české značky Škoda na ruském trhu se v lednu podle údajů AEB snížil o 93 procent na 269 vozů z 3840 vozů před rokem.

Čínské značky se staly důležitými hráči na ruském automobilovém trhu po odchodu západních výrobců v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Celková výroba osobních automobilů v Rusku se loni propadla o 67 procent na 450 tisíc vozů, což je nejnižší úroveň od pádu Sovětského svazu v roce 1991, uvedla agentura Reuters.

Prodej aut v Rusku se loni snížil o 59 procent na 626 300 vozů, což představovalo nejslabší výsledek za několik desetiletí. Svaz AEB předpovídá, že v letošním roce prodej aut o 12 procent stoupne.

Reklama

Související témata:

Doporučované