Hlavní obsah

Velký začátek leteckého veletrhu v Dubaji. Prodej 120 boeingů za 1,4 bilionu

Letecký veletrh v Dubaji zahájil prodejem 120 boeingů za skoro 1,5 bilionu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Lidé se vrací do letadel a ty zase na oblohu, kde to vypadá už skoro jako před covidem. Na Blízkém východě se létá víc i navzdory válce, či možná kvůli ní. Vše dokládá obří nákup hned v prvním dnu jejich mezinárodní show.

Článek

V srdci Spojených arabských emirátů začal v pondělí 11. ročník letecké výstavy, který může být největší v historii. Pořadatelé odhadují, že by na pětidenní akci mohlo dorazit více než 100 000 návštěvníků. Účastnit se má na 1400 vystavovatelů z 95 zemí, z toho 80 startupů, a k vidění bude přes 180 strojů ve 20 pavilonech

Dubai Airshow navíc hned první den odstartoval obchodem gigantických rozměrů. Firma Emirates nakoupila 90 strojů Boeing za 52 miliard dolarů.

„Podepisujeme dohodu o koupi na 55 dalších Boeingů 777-9 a 35 Boeingů 777-8,“ upřesnil přímo na akci, jak ukazuje i úvodní video SZ Byznys v tomto článku, ředitel a radní společnosti, šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

I nízkonákladovka rozšiřuje flotilu a doslova i letadla

Dubajské aerolinky pro dálkové lety nákupem ukázaly, že letectví po koronavirové pandemii opět vystřelilo vzhůru, a to i přestože válečný konflikt Izraele s Hamásem eskaluje nebezpečí nejen v regionu, ale na celém světě.

Sesterská nízkorozpočtová společnost FlyDubai následovala příklad Emirates a také uzavřela smlouvu o zakoupení 30 strojů, ale zhruba o čtvrtinu menších, typu 787-9 Dreamliner za 11 miliard dolarů. I tak jsou to v jejich případě první širokotrupá letadla s dvěma uličkami ve flotile. Až dosud měla pouze kusy 737 o jedné uličce.

Kromě toho dubajské Emirates ještě aktualizovaly dřívější zakázku na 30 letadel 787 Dreamliner a přidaly k ní dalších pět strojů.

Pro Boeing tak první den arabské letecké výstavy znamenal tržbu v objemu nejméně 63 miliard dolarů, tedy asi 1,44 bilionu korun.

Kontroverzní účast některých zbrojovek

Dubai Air Show se koná nejen v čase válečného konfliktu v Izraeli, ale i na Ukrajině, a i to má na veletrh dopad. Kromě výrobců komerčních strojů se akce zúčastní také zbrojovky. Ačkoli účast některých budila kritiku.

Přítomny měly být například dvě velké izraelské firmy Rafael Advanced Defense Systems a Israel Aerospace Industries (IAI). Stánek jedné byl ale v pondělí ráno prázdný a u druhé pouze rozdávali kávu.

Společnost Russian Helicopters bude na veletrhu pravděpodobně zastoupena i přesto, že se začátkem roku objevila na zbrojařském veletrhu v Abú Dhabí, ačkoli čelí sankcím za útok Ruska na Ukrajinu. A vystavuje také ruská státní kosmická agentura ROSCOSMOS.

Podle Mezinárodního sdružení leteckých dopravců (IATA) se letecká doprava vrátila už na 97 procent úrovně před koronavirovou pandemií. Aerolinky na Blízkém východě pak v září meziročně registrovaly nárůst přepravy o 26,6 procenta. A samotná firma Emirates minulý týden oznámila rekordní půlroční zisk 2,7 miliardy dolarů oproti 1,2 miliardám ve stejném období loňského roku.

Reklama

Doporučované