Hlavní obsah

Stavebníci před malérem: lidé nechtějí kupovat byty

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stavebnictví bude letos klesat. Největší podíl viny na tom má podle odborníků výstavba bytů. Lidé si totiž v době drahých hypoték nemohou nové bydlení dovolit, a celý sektor proto strádá. Firmy čerpající úvěr ale nejvíc.

Článek

Nepříznivý stav ekonomiky znamená, že i české stavebnictví čeká těžký rok. Vývoj celého trhu v posledních měsících provázela stagnace a v následujících nelze čekat zásadní změnu, myslí si ředitelé největších stavebních firem v Česku. Příčinou je zejména ochlazení u rezidenčního bydlení. Pesimistická slova padala na setkání lídrů českého stavebnictví, kterého se účastnila i řada politiků.

Pro představu: stavební úřady za letošní březen vydaly meziročně o 13,3 procenta méně stavebních povolení než loni a bylo zahájeno o pětinu méně bytových staveb. V letošním roce tak stavební firmy očekávají pokles trhu, a to odhadem o dvě procenta.

„Odvětví je stále postiženo důsledky probíhajícího vojenského konfliktu na Ukrajině , který se promítl například do růstu cen stavebních materiálů. Vliv má také na dostupnost kvalifikované pracovní síly pro české stavebnictví,“ vysvětluje konkrétní důvody negativního vývoje Eduard Muřický, zástupce vrchního ředitele, sekce hospodářství Ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle jeho slov se do vývoje ve stavebnictví negativně promítá i současná výše úrokových sazeb, která zmrazila situaci na hypotečním trhu. Vysoké úrokové sazby České národní banky totiž vyhnaly výše i úroky na hypotékách, které si tak může nyní dovolit jen málokdo.

Ministr má plán

Zlepšování situace ve stavebnictví by měl podle Ivana Bartoše, ministra pro místní rozvoj (MMR), pomoci nový stavební zákon.

„Konečně máme na stole pevnou právní normu, která přinese jistotu stabilního právního prostředí projektantům, stavebníkům i ostatním účastníkům ve výstavbě, a přispěje tak i ke stabilizaci stavebnictví obecně,“ uvedl Bartoš. Potenciál bytové výstavby by měl podle jeho slov zvýšit plán dostupného bydlení, na kterém MMR pracuje.

Více informací o plánech rezortu na zlepšení situaci v bydlení můžete najít níže v odkazu.

Výstavba bytů letěla dolů

Právě bytová výstavba byla ekonomickými dopady zasažena vůbec nejvíce. K ústupkům z podnikatelských plánů byl proto nucen přistoupit i největší rezidenční stavitel na trhu, společnost Central Group.

„Na podzim loňského roku jsme jako první oznámili odložení dvou velkých bytových projektů, zhruba 800 bytů na Žižkově a ve Vysočanech. V době zásadního poklesu prodejů výstavba nedávala smysl. Proto jsme výstavbu odložili o rok,“ uvedl Dušan Kunovský, majitel společnosti Central Group.

Během letošního jara už je ale podle jeho slov možné sledovat určité oživení poptávky po pořízení bytu. „Celkově prodeje nových bytů v Praze mezikvartálně vzrostly zhruba o 30 procent,“ uvedl podnikatel.

V důsledku mírného oživení zájmu o byty společnost otevírá nová výběrová řízení pro výstavbu 1600 bytů v letošním roce. Ty se budou nacházet v celkem šesti lokalitách a budou v hodnotě zhruba 6,5 miliardy korun.

„Očekáváme, že stavební firmy a dodavatelé nám v této specifické době nabídnou finanční diskonty, které nám pomohou realizovat projekty pozitivně vůči klientům. Jsme připraveni spustit velkou soukromou výstavbu, za předpokladu, že v rámci výběrových řízeních se budeme schopni domluvit na rozumných cenách,“ říká Dušan Kunovský pro Seznam Zprávy.

Některé firmy jsou v maléru

Oproti mírnému optimismu velkého rezidenčního stavitele ale dnes stojí situace developerů, kteří na realizaci svých projektů využívají úvěry. Stejně jako se zvedají úroky na hypotékách, rostou totiž stejně i náklady na půjčky, které si firmy berou u bank na výstavbu.

„To je případ naprosté většiny developerských firem. V momentě, kdy se sazby komerčních úvěrů pohybují mezi devíti až 10 procenty, je to obrovský zásah do byznys plánu. V reakci na problémy financování se na trh dostávají rozpracované nebo připravené projekty menších firem,“ říká šéf Central Group

„Mohu naznačit, že na našich pravidelných investičních poradách probíráme zhruba čtyřikrát více nabídek, které dostáváme, než před čtvrt rokem. Kromě toho vidíme i v některých případech pokles cen,“ dodává.

Jaký bude příští rok?

Na základě kvartální analýzy jsou lehce optimističtější ředitelé stavebních firem v predikci pro rok 2024, kde se očekává sice stále klesající trend, nicméně by měl být už o něco nižší, na úrovni 0,8 procenta.

Přes očekávaný pokles stavební produkce, jsou kapacity stavebních společnosti stále vytíženy, a to na úrovni 92 procent.

Vysoká kapacitní vytíženost je v této době, kdy jsou predikce směřovány spíš směrem dolů, dána několika faktory. Jedním z nich jsou kontrakty, které byly nasmlouvány z dřívějších let, nebo nedostatek pracovní síly, kde i přes snahu stavebních společností nejde na pracovním trhu sehnat kvalifikovanou pracovní sílu, a tím rozvíjet kapacity.

„Nedostatek absolventů řeší celý stavební průmysl prakticky posledních 20 let. Po dramatickém propadu sice počet přijatých na technické obory na vysokých školách opět pomalu roste, z pohledu stavebnictví by ale bylo třeba, aby křivka stoupala daleko strmějším tempem – podle některých odhadů bychom potřebovali až trojnásobek absolventů,“ uzavírá Tomáš Koranda, předseda představenstva společnosti Hochtief.

Reklama

Doporučované